понеділок, 26 квітня 2021 р.

Мешканці Антарктиди і островів.


(До Всесвітнього дня пінгвіна)

Якщо спитати звичайну людину хто такі пінгвіни, то у відповідь переважно можна почути, що пінгвіни це птахи, які не вміють літати, живуть десь в Антарктиді та поруч з нею і ловлять рибу, а ще ходять, тримаючи тіло вертикально, майже як людина. Це все звичайно вірно, але тільки частково.

Це повністю характеризує Імпера́торського пінгвіна, пінгвіна Аделі та Антарктичного пінгвіна, а взагалі у пінгвінів виділяють 6 родів та 18 видів.

Императорские пингвины фото Живуть пінгвіни від Антарктиди до Галапагоських островів, які знаходяться практично на екваторі, але все ж в Південній півкулі нашої планети. Пінгвіни є в Новій Зеландії, південній частини Австралії, Південній Африці, по всьому узбережжю Південної Америки. Пінгвіни люблять прохолоду, тому оселяються в холодних водах і вздовж холодних океанських течій.

Мир моря серия Детская энциклопедия книга Форма тіла пінгвінів ідеальна для пересування у воді. Мускулатура і будова кісток дозволяють їм під водою працювати крилами, майже як гвинтами. У воді пінгвіни пересуваються взагалі не дуже швидко 5-10 кілометрів за годину, але на короткі відстані їх швидкість може бути значно більше.

Секрети моря сепія Твоя перша енциклопедія книга Найшвидшим способом плавання є «плавання дельфіном», при цьому птахи на короткий час вистрибують з води, подібно дельфіну. Якщо під час такого плавання подивитися на пінгвіна, то можна побачити, що він більш схожий на того самого дельфіна, в якого чомусь немає спинного плавника, ніж на своїх родичів птахів. Це обґрунтовано довгим еволюційним відбором, завдяки якому пінгвіни отримали кістки, як у ссавців (дельфінів і тюленів) і які не містять внутрішніх порожнин, як у інших птахів.

Секрети моря сепія Твоя перша енциклопедія книга Окрім цього пінгвіни отримали грудину з чітко вираженим кілем, до якого кріпиться потужна мускулатура. Лопатки пінгвінів мають в порівнянні з іншими птахами більшу поверхню, на якій кріпиться розвинена мускулатура, що відповідає за підйом крила. Плечова кістка і кістка передпліччя з'єднані в лікті прямо і нерухомо, що збільшує стабільність крила. Хвіст пінгвінів сильно укорочений, оскільки рульову функцію, яку він зазвичай має у інших водоплавних птахів, у пінгвінів виконують в першу чергу ноги. Стегнові кістки дуже короткі, колінний суглоб нерухомий, а ноги помітно зміщені назад. Всі ці зміни будови тіла допомогли пінгвінам стати значно кращими пловцями.

За день під час годівлі пінгвіни можуть проплисти близько 27 км, на глибині більше 3 метрів птиці проводять в середньому близько 80 хвилин на добу. Пінгвіни чудові нирці. Більш дрібні види, такі як пінгвін субантарктичний, можуть перебувати під водою протягом однієї або (рідше) більше двох хвилин і пірнати на глибину до 20 метрів. Імператорські ж пінгвіни здатні затримуватися під водою на 18 хвилин і пірнати на глибину більше ніж 530 метрів. Здібності пірнання імператорських пінгвінів залишаються мало вивченими, відомо, що при зануренні пульс тварини скорочується до однієї п'ятої від частоти серцебиття в стані спокою; таким чином споживання кисню зменшується.

Чудесная планета серия Твоя первая энциклопедия книга Також пінгвіни добрі стрибуни, при виході з води пінгвіни можуть в стрибку подолати висоту берегової лінії до 1,8 м. На суші пінгвіни пересуваються не дуже швидко 3-6 км на годину, перевалюючись з боку на бік і тримаючи тіло прямо. Біомеханіки стверджують, що такий спосіб пересування економить багато енергії. На льоду пінгвіни також можуть швидко пересуватися, з'їжджаючи з гір на животі. Деякі види долають так багато кілометрів між морем і місцем, де влаштувалася їх колонія.

Цікаво, що тільки імператорські і королівські пінгвіни висиджують їх єдине яйце на своїх лапах, самки всіх інших видів пінгвінів в термін від трьох до п'яти днів відкладають два яйця в звичайне гніздо. Самка Імпера́торського пінгвіна, яка зголодніла за період гніздування і виношування яйця (45-50 днів), відправляється на годівлю в море, а турботи про яйце бере на себе самець. Тривалість насиджування яйця 62-66 днів, іноді і до 100 днів. Самки повертаються з годівлі коли вже з'являються пташенята. Самці, зголоднівши за 3 місяці і втративши 40% маси тіла, передають їм яйця або пташенят, які вже вилупилися і самі йдуть на годівлю.

Великолепный пингвин фото Пінгвіни - дуже допитливі птахи і на суші майже безстрашні. Більшість пінгвінів від природи не відчувають страху перед людьми. Вважається, що птахи приймають їх за пінгвінів, хоч і трохи дивних. Оскільки пінгвіни гніздяться в основному на ізольованих територіях, дорослі особини на суші практично не мають природних ворогів; однак завезені людиною ссавці, такі як собаки і кішки, являють собою серйозну небезпеку. До того ж європейці, які проникли у південну півкулю Землі стали зловживати відсутністю природного страху пінгвінів перед людиною. Тому популяція пінгвінів стала швидко скорочуватися.

Хохлатый пингвин фото Три види пінгвінів - Прямоч́убий, Жовто́окий та Галапаго́ський - на початку XXI століття були визнані такими, що знаходяться на межі вимирання, ще сім видів знаходяться в небезпеці. На теперішній час важливими факторами, які мають значний вплив на скорочення популяції пінгвінів є втрата середовища проживання; здичавілі ссавці; зміна клімату: феномен Ель-Ніньо, пов'язаний зі зміною клімату, який обумовив скорочення чисельності риби; забруднення води нафтопродуктами, обумовлене проляганям судноплавних шляхів, зокрема, маршрутів танкерів; перетинання інтересів пінгвінів з інтересами комерційної рибної ловлі, частково що спеціалізується на тих же видах. Багато пінгвінів втрачають свою основну їжу, однак вживаються заходи щодо врегулювання цього конфлікту з дотриманням інтересів рибалок.

алапагосский пингвин фото Відзначення Всесвітнього дня пінгвіна було організовано на станції Мак-Мердо, американському дослідному центрі на острові Росс у другій половині 20-го століття. Дослідники помітили, що пінгвіни Аделі починали міграцію приблизно в цей день щороку, тому вони заснували Всесвітній день пінгвінів, щоб привернути увагу до цих істот.

Тайны моря серия Твоя первая энциклопедия книга В нашій бібліотеці ви знайдете багато цікавої літератури про морських мешканців та про пінгвінів зокрема. Цікаво, що дівчинка нашого міста, читачка нашої системи - Марія Станкевич подала на конкурс екомалюнку «Чому Землі потрібна любов?», який проходить у нашій бібліотеці, роботу, присвячену екологічним проблемам Антарктиди, з зображенням пінгвінів "Антарктида: екологія континенту під загрозою".

Для ще більшого уявлення хто такі пінгвіни публікуємо відео з королівським пінгвіном Лала, який жив у японському містечку. Зверніть увагу як адаптувався пінгвін для життя серед людей, навіть навчився своєчасно сходити з дороги, щоб раптом не потрапити під вантажівку.

Також про відзначення Міжнародного дня птахів можна дізнатись ось тут.

Немає коментарів:

Опублікувати коментар