понеділок, 8 лютого 2021 р.

Художник Англійської революції.


(До дня народження Чарльза Діккенса)

Класик світової літератури англійський письменник, романіст і нарисовець, один з найбільших прозаїків XIX століття Чарльз Джон Га́ффем Діккенс народився 07 лютого 1812 року.

Чарльз Диккенс портрет Його батько був досить заможним чиновником, людиною вельми легковажною, але веселою і добродушною. Своїх дітей і, зокрема, свого улюбленця Чарлі містер Діккенс оточив турботою і ласкою. Маленький Діккенс успадкував від батька багату уяву та легкість слова. Багаті здібності хлопчика захоплювали батьків і батько примушував його розігрувати різні сцени, розповідати свої враження, імпровізувати, читати вірші. Таким чином Діккенс перетворився в маленького актора, сповненого самозакоханості і марнославства.

Чарльз Диккенс Приключения Оливера Твиста книга Одного разу батько Чарльза розорився і навіть був кинутий до боргової в’язниці, а його діти і Чарльз познали бідність і нужду. Чарльз робив на фабриці по виробництву вакси за зовсім малі гроші та з дна нужди, Діккенс почерпнув свою гарячу любов до скривджених, до злидарів, своє розуміння їхніх страждань, розуміння жорстокості, яку вони зустрічають зверху, глибоке знання життя, злиднів і таких жахливих соціальних установ як тодішні школи для бідних дітей і притулки, як експлуатація дитячої праці на фабриках, як боргові в’язниці, де він відвідував свого батька і т. п. Діккенс виніс зі свого отроцтва і велику, похмуру ненависть до багатіїв, до пануючих класів.

Чарльз Диккенс Різдвяна пісня книга Перш за все Діккенс знайшов себе як репортер. Як тільки Діккенс виконав на пробу кілька репортерських завдань, він відразу був відзначений і почав здійматися, чим далі, тим більше дивуючи своїх товаришів репортерів іронією, жвавістю викладу, багатством мови. Діккенс гарячково схопився за газетну роботу, і все те, що розквітало в ньому ще в дитинстві зараз знайшло свій вихід.

Перші нравоописуючі нариси Діккенса, які він назвав «Нарисами Боза», були надруковані в 1836 році і вже зробили Діккенса достатньо відомим. А справжню славу Чарльз Діккенс отримав з виходом «Посмертних записок Піквікського клубу».

До найвідоміших творів Чарльза Діккенса належать також «Пригоди Олівера Твіста», «Девід Копперфілд», «Різдвяна пісня», «Домбі і Син», «Великі надії» та інші. Чарльз Діккенс став найпопулярнішим англомовним письменником ще під час свого життя і навіть через понад 150 років його твори залишаються популярними.

Чарльз Диккенс Дэвид Коперфильд книга Діккенс славився своєю щедрістю і благодійністю. У своєму знаменитому оповіданні «Різдвяна історія» він писав, що суспільство руйнують неосвіченість і убогість, і неосвіченість навіть небезпечніше убогості. В ті часи не було державної освіти, і він допомагав відкривати школи для бідних. Діккенс роз'їжджав по Англії і читав лекції, щоб зібрати гроші для освіти робітничих. Після його смерті багато навчальних закладів, які він допоміг відкрити, стали університетами.

Чарльз Диккенс Приключения Оливера Твиста, Большие надежды книга Ключовою темою життя Чарльза Діккенса є його праця. Він працював до останнього і помер, дописавши 14-й роман до середини. Діккенс не хотів, щоб йому ставили пам'ятник. У своєму заповіті він писав: «Я покладаю свої надії на те, що моя країна буде пам'ятати мої роботи, і покладаюся на пам'ять моїх друзів, на їхні враження від спілкування зі мною».

Цікавий також вислов Достоєвського про Діккенса: "Ми російською мовою розуміємо Діккенса, я впевнений, майже так само, як і англійці, навіть, може бути, любимо його не менше ніж співвітчизники ..."

Немає коментарів:

Дописати коментар