пʼятницю, 5 лютого 2021 р.

Співець російської природи. 

 (До дня народження Михайла Пришвіна)

         «Співець російської природи», як казав про нього К.Паустовський, Михайло Пришвін володів «досконалим вмінням надавати гнучким сполученням простих слів майже фізичну відчутність всьому» - , так казав про нього Максим Горький.

         Російський дитячий письменник, прозаїк, публіцист, мандрівник, журналіст, фотограф, краєзнавець, агроном Михайло Михайлович Пришвін народився 4 лютого 1873 року у селі Хрущево-Левшино, Соловйовської волості, Єлецького повіту, Орловської губернії. Хлопчик рано лишився без батька, який до того ж залишив його матері окрім п’яти дітей ще й розорений маєток. Але ж мати Пришвіна впоралась та змогла дати дітям достойну освіту.

         За зв'язок з соціал-демократичною організацією та марксистами у 1897 році Михайла було заарештовано та він пробув рік у тюрмі, був засуджений до року ув’язнення і повернувся в своє село під гласний нагляд поліції із забороною проживати у великих містах імперії. Тому навчався Пришвін за кордоном. Спочатку у Лейпцигській торговельній школі і далі в Лейпцигському університеті, де навесні 1902 року отримав диплом інженера-землевпорядника та повернувся на батьківщину.

          Під час роботи агрономом Михайло Пришвін написав декілька книг та статей по агрономії. З 1905 року став працювати кореспондентом у ліберальних газетах. У 1906 - 1907 роках здійснив великі мандрівки по півночі Росії та Скандинавії, під час якої пише подорожні нариси та стає відомим у літературних колах. Вже в 1906 році Пришвін почав фотографувати для своєї книги «В краю непуганых птиц», а в подальшому з 1920-х років став постійно використовувати фотографію і називав себе «художником світла». 

         Майже всі твори Пришвіна, опубліковані під час життя, присвячені описам власних вражень від зустрічей з природою, описи ці відрізняються надзвичайною красою мови. Найвідоміші твори Пришвіна для дітей «Кладовая солнца», «Календарь природы», «Лесная капель», «Жень-Шень» та інші. Сам Пришвін своєю головною книгою вважав «Щоденники», які він вів протягом майже півстоліття (1905-1954 роки) і обсяг яких в кілька разів більше найповнішого, 8-томного зібрання його творів. Опубліковані після скасування цензури в 1980-х роках, вони дозволили по-іншому поглянути на М. М. Пришвіна і на його творчість. Постійна духовна робота, шлях письменника до внутрішньої свободи докладно і яскраво простежується в його багатих спостереженнями щоденниках.
    У своїй творчості Пришвін дослідив найважливіші питання людського буття, розмірковуючи про сенс життя, релігії, взаємини чоловіка і жінки, про зв'язок людини з природою.









Немає коментарів:

Дописати коментар