вівторок, 9 лютого 2021 р.

 

Всесвітній мандрівник.

(До дня народження Жюль Верна)

         Всесвітньо відомий письменник Жюль Габріель Верн, знайомий нам за творами «Двадцять тисяч льє під водою», «Таємничий острів», «корабель-привид», «П’ятнадцятирічний капітан», «Діти капітана Гранта» та іншими народився в старовинному місті Нанті, з одним з найбільших портів Франції, на березі Луари 8 лютого 1828 року.

          Нант – місто суднобудівників, та мореходів, судновласників та купців. І аристократія міста і інші мешканці були тісно пов'язані з морем. Море не було видно з міста, але подих його відчувався на всіх вулицях - і в багатих, і в бідних кварталах.

         В дитинстві хлопчик часто зникав з дому, щоб разом із групою рибалок слухати з широко відкритими очами старі нантські легенди про бретонського хлопчика Жака Кассаре, який став великим мореплавцем або про Жиля де Лаваль – Синю Бороду, якого за його злочини зварили в маслі біля його замку.

         Першу самостійну подорож майбутній письменник здійснив в одинадцятирічному віці. Після декількох годин завзятих пошуків свого капітана йому вдалось сподобатись шкіперу, і він відплив з судном до Індії,… Але ж вдома схопились, що хлопчика нема і наздогнали судно вже на виході в Океан.

         Коли Жюлю було 19 років він поїхав до Парижа навчатись і частково став свідком подій революції 1848 року. Двічі майбутній письменник був закоханий, а його кохану віддавали заміж проти її волі. Ця тема потім нашла відображення в його творчості.

         в 1849 році познайомився з Олександром Дюма, з сином якого дуже подружився. Разом зі своїм новим другом-літератором Верн закінчив свою п'єсу «Зламані соломинки», яка завдяки клопотанням Олександра Дюма-батька була поставлена ​​12 червня 1850 року в Історичному театрі.

         З 1851 року Жюль Верн став співпрацювати з редакцією журнала «Musée des familles», яка шукала автора, здатного захоплююче писати про географію, історію, науку і технології, не втрачаючи освітній компонент. Верн з властивою йому тягою до наук, особливо до географії, виявився підходящою кандидатурою. Перший наданий для друку твір «Перші кораблі Мексиканської флоту» був написаний Жюлем Верном під впливом пригодницьких романів Фенімора Купера, і опублікований в журналі в липні 1851 року. А вже в серпні було видане нове оповідання «Драма в повітрі». З цього часу Жюль Верн у своїх творах поєднував авантюрний роман та пригоди з історичними екскурсами.

         Літературна діяльність Жюля Верна продовжувалась близько шістдесяти років. Якщо зібрати всі його твори – вірші, п’єси, романи, оповідання, географічні труди, статті та нариси – складеться бібліотека приблизно з 120-130 томів. Бібліотека, написана  однією людиною! Але значення письменника визначається не кількістю опублікованих книг, а новизною його творчості, багатством ідей, художніми відкриттями, які роблять його несхожим на інших. В цьому відношенні Жюль Верн унікальний. В історії світової літератури він – перший класик науково-фантастичного роману, знаменний майстер роману подорожей і пригод, блискучий пропагандист науки та її грядущих завоювань.

 






 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар