вівторок, 16 лютого 2021 р.

Співачка досвітніх вогнів.


(до 150-річчя від дня народження Лесі Українки)

25 лютого людство відзначає 150-річчя від дня народження видатної української поетеси та письменниці Лесі Українки. Леся Петрівна Косач-Квітка(Леся Українка) - видатна поетеса сумної долі. ЇЇ вірші читають і нині. ЇЇ ім’я зустрічається в багатьох книжках світу.

Леся Українка потрет Місцем народження Лесі стало місто Звягель, нині Новоград-Волинський. Саме там 25 лютого 1871 року і з’явилася на світ незвичайна дівчинка. Адже зростала вона у великій дружній і працьовитій сім’ї Олени Пчілки (це її мати). Дядьком її був Михайло Драгоманов, який походив із славетного козацького роду. Через тяжку хворобу дівчинка не змогла ходити до школи, і до 5-го класу Леся навчалася вдома за програмою матері.

Вже чотирьохрічна Леся навчилася читати, а з 9-ти років вона пробує складати вірші. А, коли їй було тринадцять, поезію «Конвалія» послала до львівського журналу «Зоря». Там цей вірш і був надрукований. Підпис – Л.Українка

Безперечно, це ім’я відомо тобі, дорогий читач, бо запам’ятовуємо його відразу. В ньому зворушливо поєдналися милозвучне ім’я її дитинства – Леся і слово найвищої честі – Українка.

Леся Українка На крилах пісень книга Леся вчилася протягом всього життя самостійно, наполегливо, блискуче володіла кількома іноземними мовами, була людиною найширшої наукової ерудиції. На будь яке явище життя Леся мала свою і тільки свою думку. Такою ж безмежно вільною була вона і в творчості. Вона жила красиво і самозречено, як і творила. Тому її доля, до якої ти, читачу, без сумніву, прийдеш через її творчість, зворушить тебе своєю чистотою, мужністю, жертовністю.

Леся Українка Я любила вік лицарства книга Лесі Українці судилося прожити 42 роки, буквально вириваючи в невиліковної хвороби кожен свій день. Смерть наздогнала українську поетесу в місті Сурамі в Грузії 19 липня 1913 року. Поховали Л.Українку на Байковому кладовищі в Києві.

Творець краси і добра виставка книг Лесі Українки Спадщина Лесі Українки належить всесвітній скарбниці художнього слова. Її творчість неможливо належним чином оцінити, настільки багатогранним є її талант: поет-лірик, автор ліро-епічних поем, драматург-новатор, перекладач, публіцист, критик, активний громадський діяч. Дуже влучно сказала про Лесю Українку Л.Старицькі-Черняхівська: «Хто хоче знати життя її серця, хай читає її твори».

Найвідоміші твори Лесі Українки: збірки поезій «На крилах пісень» (1893), «Думи і мрії» (1899), «Відгуки» (1902), поеми «Давня казка» (1893), «Одне слово» (1903), драми «Бояриня» (1913), «Кассандра» (1903-1907),«В катакомбах» (1905), «Лісова пісня» (1911) та інші.

Сучасні українці називають її одним з найвидатніших співвітчизниць, поряд з Тарасом Шевченком і Богданом Хмельницьким.

Читайте та насолоджуйтеся, дорогі друзі, творами нашої геніальної землячки!

Немає коментарів:

Дописати коментар