четвер, 28 січня 2021 р.

Льюїс Керрол.

         Чарльз Лютвидж Доджсон-англійський письменник, математик, логік, філософ, діакон і фотограф-народився 27 січня 1832 року у селі Дарсбері графства Чешир у великій сім’ї приходського священика. Чарльз добре навчався в школах, виявив здібності до математики і богословія та його було зараховано у Крайст-Черч, один з найбільш аристократичних коледжів при Оксфордському університеті. Після закінчення коледжу став читати лекції з математики в Крайст-Черч і згідно уставу прийняв духовний сан діакона. Писати короткі оповідання та вірші Чарльз почав ще під час навчання у коледжі, відсилая їх у різні журнали під псевдонімом «Льюіс Керрол».

         Казку «Аліса в країні чудес» Льюїс Керрол видумав під час прогулянки на човні з юними друзями своїх сестер Едіт, Аліси і Лоріни Лідделл та на їх прохання. Цю казку люблять діти та дорослі. На неї посилаються фізики і філологи, математики і психологи, Лінгвісти і філософи. Про неї написани сотні статей та досліджень, есе, книг. По ній поставлені п’єси, зняти кінофільми і мультфільми. Казку ілюстрували сотні художників, включаючи Сальвадора Далі. Число перекладів книги також рекордно-більше ста.

         В передмові до свого перекладу «Аліси» польський письменник Мацей Случинський написав про книгу: «… це не тільки чудова казка про дітей, але й шедевр описання діяльності людською підсвідомості. Це, мабуть, єдиний випадок в історії писемності, коли один і той же текст містить дві цілковито різні книги: одну для дітей і одну для дуже дорослих людей. «Аліса» для дорослих є, другим поряд з «Поминками по Фіннегану», шедевром, ключовою думкою якого є аналіз людського мислення, зануреного в сон».

         «Аліса в країні чудес», «Аліса в Задзеркаллі» та поема «Полювання на Снарка» є найбільш відомими у світі з творчості Льюїса Керрола. Роботи Чарльза Лютвиджа Доджсона в області математичної логіки також залишили помітний слід, випередивши свій час.


Немає коментарів:

Дописати коментар