середу, 20 січня 2021 р.

Найстаріша майстриня петриківського розпису.

( До 140 - річчя від дня народження Павленко Параски Миколаївни) 

    Павленко Параска Миколаївна – український майстер декоративного розпису, найстаріша відома майстриня петриківського розпису народилась 19 січня 1881 року у селі Петриківка, нині Дніпропетровської області.

    Перші уроки з декоративного розпису Параска Миколаївна отримала у ранньому дитинстві. Як вона сама згадує: «ЇЇ мати ще малювала квіти прямо на комині й стінах, і коли хату білили, то квіти не забілювали, і вони зберігалися на стінах по 2-3 роки. Її саму мати привчила малювати років з шести.»

         В свою чергу Параска передала свої навички своїм дітям. Ось як вона про це розповідає. Коли Параска Миколаївна у 20-х роках робила «стьожки» для печі, то вона сама ,розмічаючи орнамент на смужці паперу малювала зелені листочки і стебла, старша Віра виводила червоні квітки, менша Галя «затикувала» сині ягоди винограду, а трирічний син Василько теж не сидів без діла – клав «стьожки» на черінь, щоб сохли.  Віра Павленко та Ганна Павленко-Черниченко також стали майстринями петриківського розпису. Віра Павленко – заслужений майстер народної творчості УРСР (1960 рік), відома, як одна з основоположниць  застосування петриківського розпису на порцеляні. Ганна Павленко-Черниченко заслужений майстер народної творчості України.

    У роботах Параски Миколаївни, як і в творах інших найстаріших майстрів Петриківки, зберігається ще багато спільного з давніми настінними розписами. Рослинні мотиви у них завжди легко лягають на білу поверхню паперу. Елементи розпису, які вона ніколи не робить завеликими, лиски, пуп’янки, ягідки, грона винограду ніби купаються на білому тлі. В її творчості відображається життєрадісний , лагідний спокійний характер майстрині.  Улюблена композиція Параски це горизонтальне прямокутне панно, чи
килимок з центральним полем і вужчою чи ширшою облямівкою. Якщо на килимку майстриня малює птахів, то вони сидять повернуті головами один до одного, ніби дзьобаючи ягоди винограду. Параска уникає різких контрастів, а також великих кольорових плям. Вона завжди користується п’ятьма чистими аніліновими фарбами – червоною, малиновою, синьою, зеленою і жовтою і ніколи їх не змішує. 

         Серед творів Параски Павленко – «Декоративний мотив», «Фриз» (обидва — 1964), «Букет квітів у вазі», «Килимок» (обидва — 1980). Твори зберігаються в ДМУНДМ.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар