вівторок, 12 січня 2021 р.

До 140-річчя від дня народження Антіна Лотоцького.

    Антін Лотоцький народився 13 січня 1881 року в селі Вільховець поблизу Бережан в сім’ї педагога і письменника Льва Лотоцького. Літературний талант у Антіна виявився рано: разом з братом, навчаясь в Бережанській українській гімназії, він видавав гумористичний журнал «Небелиці». Після закінчення гімназії Лотоцький вступив до філософського факультету Львівського університету, де слухав курс лекцій з історії України М. Грушевського. Навчаясь в університеті, співпрацював з редакцією щоденника «Діло». Тут з’явились його перші книжки: «Цвіти з поля», «Ведмедівська попівна» та історична повість з часів Хмельниччини «Триліси».

    Підчас першої світової війни Лотоцький вступив до Легіону Українських Січових Стрільців, де входив до складу «Пресової Кватири», основними завданнями якої була культурно-освітня робота і створення літопису боїв та буднів УСС.  

    З 1919 року Лотоцький співробітник у видавництві «Світ Дитини» та однойменному часописі. В цьому журналі Лотоцький опублікував багато віршів, оповідань та драматичних сценок, а також започаткував курс англійської мови для дітей. В 1934 році у видавництві вийшло 4 томики «Історії України для дітей». Напередодні другої світової війни Лотоцький написав свій найпопулярніший твір – книгу історичних оповідань «Княжа слава».  


Немає коментарів:

Дописати коментар