понеділок, 25 січня 2021 р.

Тетянин день.

    25 січня відзначають пам’ять св. мучениці Тетяни.  Свята  мучениця Тетяна Римська прийняла муки за віру у Христа в далекому 226 році. Муки Тетяни супроводжувались великими дивами: за її молитвою падали ідоли та руйнувались язичницькі храми, кати Тетяни одні падали замертво інші сповідували віру у Христа, розтерзане катами тіло Тетяни наступного дня було зовсім без пошкоджень, її не палив вогонь й не торкався голодний лев. В решті решт суддя, який так і не зміг змусити Тетяну відмовитись від віри у Христа, виніс їй смертний вирік - утнути мечем.

    Але ж яке відношення має свята мучениця Тетяна до студентства і чому саме в Тетянин день шумно гуляють студенти? Справа в тому, що саме 25 січня 1755 року імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету. Граф І.І.Шувалов спеціально підніс указ імператриці саме в день іменин своєї матері, оскільки сподівався на заступництво святої Тетяни. Після цього Свята Тетяна стала вважатися покровителькою університету і його студентів. Пізніше в університеті відкрили храм на честь святої мучениці Тетяни, а саму святу було оголошено покровителькою всього російського студентства. Офіційне свято встановлено у 1850 році.

    Традиційно студенти шумно відмічають цей день. Існувала також традиція серед жандармів: зустрівши в цей день  студента напідпитку, вони не чіпали його, а, навпаки, пропонували свою допомогу. В день Тетяни Хрещенської ставлять свічки за успіхи в навчанні. Мучениці Тетяні моляться у важкому навчанні і про освіту. Селяни вважали, що жінка, яка народилася в цей день, буде гарною господинею: «Тетяна і

і коровай пече, і доріжки по річці б'є, і хоровод веде». У східних слов'ян ще на початку XX століття в цей день жінки звивали клубки пряжі якомога тугіше і крупніше, щоб качани капусти вродили тугими і великими.

         І, звичайно, цей день іменини Тетяни. Тому всіх Тетян вітаємо з іменинами!         

Немає коментарів:

Дописати коментар