четвер, 14 січня 2021 р.

Як народився доктор Дуліттл


(до 135-річчя від дня народження Хью Джона Лофтинга)

Доктор Дуліттл, історії про якого так люблять читати діти, з’явився на світ при зовсім незвичайних обставинах. Доктор Дуліттл – це головний герой багатьох книжок англійського дитячого письменника Х’ю Джона Лофтінга.

Х’ю Джон Лофтінг Х’ю Лофтінг народився у Мейденхеді в Англії у сім’ї англійця та ірландки. Кажуть, що в дитинстві у Х’ю був цілий зоопарк різних тварин, які жили у звичайній шафі. Після закінчення школи Х’ю одержав вищу освіту в Лондонському політехнічному інституті за фахом інженера і працював у Канаді, Південній Африці та на Кубі поки в 1912 році не оселився в Нью-Йорку, де почав писати невеликі оповідання та статті до журналів. Тут він одружився з Флорою Смолл, яка народила йому сина та доньку. Але ж розпочалась Перша світова війна…

Як британського підданого  Лофтінга направили лейтенантом в Ірландську гвардію і в 1917-1918 роках він брав участь у бойових діях. Жінка та діти дуже боялися за Х’ю і, щоб відвернути їх від думок про війну та смерть, Лофтінг став писати їм у листах історії про доктора Дуліттла, якого він вигадав, коли побачив як полкові коні та мули загинули під вогнем на полі бою.

Перша книга Лофтінг був комісований після важкого поранення у стегно. Кажуть, зовсім випадково одного разу листи Лофтінга з історіями про доктора Дуліттла побачив один видавець і відразу замовив йому книгу. Як наслідок з’явилась ціла епопея казкових пригодницьких історій про доктора Дуліттла, ілюстрації до яких малював сам автор.

Немає коментарів:

Дописати коментар