неділю, 11 квітня 2021 р.

Початок космічної ери.


(до Міжнародного дня авіації і космонавтики)

12 квітня 1961 року сталася надзвичайна подія в історії людства. Без будь-якого перебільшення почалася нова ера – космічна. Саме в цей день людина на орбітальному кораблі «Восток» здійснила обліт нашої планети. Це був перший космонавт Землі Юрій Олексійович Гагарін. «Облетівши Землю в кораблі-супутнику, я побачив, яка прекрасна наша планета. Люди, будемо зберігати і примножувати цю красу, а не руйнувати її!» - так писав Гагарін після повернення на Землю. Збулося пророцтво Ціолковського – людина покинула колиску життя – планету Земля і почала освоювати навколоземний простір.

Юрий Гагарин на фоне Земли фото Перший політ людини був найважчий, найнебезпечніший, але прагнення до підкорення космосу мільйонів людей, які брали участь у підготовці польоту, подолали всі перешкоди. До цього моменту були запуски у космос штучних супутників, але в цей день людина вперше підкорила космос. Це стало гігантським проривом в історії космонавтики, і сьогодні в космосі вже тисячі супутників. Космічні апарати здійснювали посадки на Місяць, Венеру і Марс. Почалося активне вивчення Сонячної системи.

Старт космического корабля «Восток» с Юрием Гагариным на борту фото На честь цієї історичної події у всьому світі відзначають 12 квітня, як Всесвітній день авіації і космонавтики. Свято відзначається за рішенням Міжнародної авіаційної федерації. Цього ж дня світова громадськість відзначає і Міжнародний день польоту людини у космос. Рішення про пам’ятну дату «Міжнародний день польоту людини у космос» прийнято на 65 сесії Генеральної асамблеї ООН 7 квітня 2011 року і було присвячено 50-річчю польоту людини у космос.

Ти можеш пишатися, дорогий читач, що ти є нащадком (а може і безпосередньо приймав участь) людей, які брали участь у такій видатній події. Без перебільшення це відноситься до всіх мешканців країн колишнього СРСР, бо насправді вся країна завдяки надзвичайним багаторічним зусиллям здійснила цей фантастичний на той час крок.

Бібліотека-філія 4 для дітей книжкова виставка «Ми - діти галактики» До Міжнародного дня авіації і космонавтики в нашій бібліотеці оформлено книжкову виставку «Ми - діти галактики», де ви зможете дізнатися велику кількість нової інформації про освоєння людиною космічного простору.

Також про першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка можеш подивитись ось тут.

Вітаємо з Міжнародним днем космонавтики!

Немає коментарів:

Дописати коментар