четвер, 28 січня 2021 р.

Довгий шлях до мети.

(До 70-річчя Леоніда Каденюка)

    Леонід Костянтинович Каденюк-український льотчик-випробувач 1-го класу, космонавт, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України, народний депутат України 4-го скликання, Герой України, Народний посол України, Президент Аерокосмічного товариства, радник Прем’єр-Міністра та Голови Державного космічного агентства України, Почесний доктор Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича-народився 28 січня 1951 року у селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області.

         У 1967 році після закінчення середньої школи зі срібною медаллю він вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків і у 1971 році отримав диплом льотчика-інженера за спеціальністю «Пілотування і експлуатація літальних апаратів». Далі працював льотчиком-інструктором в своєму училищі. У 1976 році Леонід раптово пройшов ретельний відбір і був зарахований до загону радянських космонавтів.

          В історії подвигу Леоніда Каденюка вражає цілеспрямованість. Більше 21 року Леонід Костянтинович йшов до своєї мети-побувати у космосі. За цей час він отримав диплом і кваліфікацію «льотчик-випробувач» у Центрі підготовки льотчиків-випробувачів (1977 рік),  кваліфікацію космонавта-випробувача (1977-1979 роки),  проходив підготовку космонавта-випробувача групи багаторазової космічної системи «Буран» (1977-1983 та 1988-1996 роки), працював льотчиком-випробувачем Державного науково-дослідного інституту Військово-повітряних сил СРСР, у 1989 році закінчив Московський авіаційний інститут — літакобудівний факультет, за спеціальністю інженер-механік, пройшов інженерну та льотну підготовку за програмою «Буран», як командир корабля, брав участь у відпрацьовуванні глісади зниження та заходження на посадку космічного корабля «Буран» на літаках МІГ-31 та МІГ-25. (1988- 1990 роки), за повною програмою пройшов підготовку, як командир транспортного корабля «Союз-ТМ» (1990-1992 роки), пройшов відбір до групи космонавтів Національного космічного агентства України (1995 рік) та підготовку в NASA до космічного польоту на американському космічному кораблі багаторазового використання «Колумбія» місії STS-87 як спеціаліст з корисного навантаження.

         Під час підготовки до космічних польотів та в процесі випробувальної роботи Леонід Каденюк пройшов унікальні інженерну та льотну підготовку. Вивчив космічні кораблі «Союз» «Союз-ТМ», БТКК «Буран», Орбітальну станцію «Салют», та частково  Орбітальний комплекс «Мир», американський БТКК «Space Shuttle».

          Брав участь у розробці та випробуванні авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем. Літав на більше ніж 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — на винищувачах, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.

         За час підготовки до космічних польотів пройшов підготовку з проведення наукових експериментів на борту космічних літальних апаратів у найрізноманітніших напрямках: біологія, медицина, метрологія, екологія, дослідження природних ресурсів Землі із космосу, геологія, астрономія, геоботаніка. Готуючись до польоту у космос, із квітня по жовтень 1996 року працював науковим співробітником відділу фітогормонології Інституту ботаніки імені М.Г.Холодного НАН України.
         22 березня 1983 року наказом Головнокомандувача ВВС відрахований із загону космонавтів СРСР у зв'язку з розлученням із дружиною . «Моє земне життя до космосу відношення не має» - сказав майбутній космонавт та зміг добитися відновлення у лавах космонавтів. 25 жовтня 1988 року зарахований до групи космонавтів 929-го державного науково-випробувального інституту імені В. П. Чкалова ВПС СРСР.

         Політ у космос Леонід Костянтинович Каденюк здійснив не на БТКК «Буран», де міг стати командиром корабля, а на БТКК «Space Shuttle» у складі місії STS-87  і став першим космонавтом (астронавтом) незалежної України. Політ тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин та 1 секунду. У лабораторному модулі «Spacelab» проводилися наукові експерименти у галузях астробіології, фізики та матеріалознавства. Цікаво, що на 27 листопада—9 добу польоту був запланований перший зв'язок з Україною. Вперше з космосу громадянин України вів діалог саме зі своєю державоюКаденюк виконав усі заплановані експерименти з рослинами, крім того – продемонстрував у космосі державні символи нової України – прапор та гімн. Леонід Костянтинович згадував: «Кожну вільну хвилину я і мої колеги використовували для спостереження і фотографування Землі та космосу. Такі заняття були найулюбленішими, а я вважав їх ще одним вражаючим і надзвичайно цікавим експериментом на борту «Колумбії».

    Після повернення з космосу Леонід Костянтинович Каденюк займав різні державні та громадські посади, обирався народним депутатом України, ініціював створення українського загону космонавтів працював над розвитком авіаційно-космічної галузі. За що отримав високі державні нагороди у тому числі зірку Героя України № 4. На жаль  Леонід Костянтинович рано пішов з життя.

         А для українців Леонід Каденюк назавжди залишиться першим космонавтом незалежної України і одним з символів ракетно-космічної галузі України, яка нажаль зараз занепадає, але ж і це мине, і Україна знову буде посилати у космос своїх синів.

    В нашій бібліотеці з інформацією про політ Леоніда Каденюка у космос ви можете ознайомитись за виданням «Дорога в космос».

Немає коментарів:

Дописати коментар