пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

 

Як народились «Тарасові шляхи».

Книга-ювіляр 2021 року.

(До 60-річчя від написання книги Оксани Іваненко «Тарасові шляхи»)

Роботу над епопеєю про життя Великого Кобзаря «Тарасові шляхи» письменниця почала ще в довоєнні роки у 1939 році. Роман став першим в українській літературі 20-60-х років минулого століття твором, що охопив увесь життєвий шлях поета. Це роман-дослідження про життя Великого Кобзаря.

Ось як згадує  сама письменниця: «Я відчувала якийсь величезний обов’язок перед усіма дітьми – розповісти їм про Кобзаря, величезну відповідальність – адже я мусила писати про таку людину! Я відразу зрозуміла: мені треба їхати в ті місця, де він народився, де він блукав від дяка до дяка, де був на панському подвір’ї». Я мушу бачити ті села, ті шляхи, дороги, хай вже змінені, але побувати там, подихати тим повітрям!»

Вона пройшла всі шляхи Тараса, побувала у бібліотеках, музеях, архівах України та Росії. Писала про нього з любов’ю, прагнучи відтворити кожен епізод життя. Письменниця змальовує цілу галерею сучасників Тараса Шевченко – тих, з ким він дружив, хто був з ним в близьких стосунках. Остаточно роман був завершений та опублікований у 1961 році. Таким чином Оксана Дмитрівна працювала над романом більше 20 років. Уся атмосфера роману пройнята почуттям глибокого патріотизму, любов’ю до України, її чарівної природи, її красивих, чесних миролюбних, але пригноблених царатом людей.

І одночасно через весь твір проходить думка братерства народів, про яке мріяв Кобзар, яке нам заповідав.

Роман «Тарасові шляхи» було високо оцінено. У 1974 році письменницю було нагороджено літературною премією імені Лесі Українки у тому числі і за роман «Тарасові шляхи».

Також про інші книги ювіляри 2021 року ви можете подивитись ось тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар