пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Письменник з ніжною душею.


(До Дня народження Віктора Семеновича Близнеця)

10 квітня 1933 року в багатодітній селянській родині у селі Володимірівка Кировоградської області народився Віктор Близнець. Закінчив школу він з золотою медаллю, вчився і закінчив Київськиий університет імені Т.Г.Шевченко, факультет журналістики.

Виктор Близнец и его книги на паутинке композиция Після цього Віктор Близнець працював кореспондентом газети «Комсомольська правда», в редакції журналів «Піонерія», «Малятко», і заступником головного редактора видавництва «Молодь».

Перша збірка оповідань Віктора Близнеця «Ойойкове гніздо» вийшла у 1963 році. Після цього виходили повісті «Паруси над степом», «Звук павутинки», «Земля світлячків» та інші. Є у письменника твори і для дорослого читача. Але все-таки найталановитішими і найпопулярнішими залишились його книжки для дітей.

Бібліотека-філія 4 для дітей читательница просматривает сборник Виктора Близнеца фото До найвідоміших творів автора відноситься «Женя і Санько». Чи була у твоєму житті таємниця? Чи відбувалось у твоєму житті багато всіляких пригод? Чи довіряли тобі найпотаємніше? Мабуть частково щось і було. А от у головної героїні цієї повісті – п’ятикласниці Женьки - все відбулося одночасно. І почалося все з тієї хвилини, коли вона знайшла у підвалі справжнього живого хатнього чортика Синька. Автор повісті зображує пригоди Женьки, смішні і не завжди безпечні ситуації. У творі переплітається правда і вигадка.

У 1970 році вийшла книжка «Звук павутинки». Герой повісті Льонька, навколишній світ якого населений незвичайними звуками, явищами, істотами. Він бачить срібного чоловічка, чує звук павутинки. Не втратив дитячої здатності бачити і розуміти цей світ і дорослий приятель Льонки Адам.

«Присвячую цю книгу трав’яним коникам , хрущам, тихому дощеві, замуленій річечці – найбільшим чудесам світу, які відкриває для нас дитинство”, – так написав у посвяті до цього твору автор.

Пізніше була написана чудова лірична казка «Земля світлячків». Герої цієї казки живуть в реальному та казковому світі, наповненому різноманітними пригодами та дивами.

Кілька років Віктор Семенович працював над перекладом з давньоруської на сучасну українську мову епосу «Повість временних літ», який було видано в 1980 році.

Бібліотека-філія 4 для дітей книги Виктора Близнеца Герої його творів знають що таке справжня дружба, готові захистити слабого, живуть у злагоді з довкіллям. Таким був і сам письменник. Щирий делікатний з ніжною душею. Людиною закоханою в дитинство, в людей, у природу.

Його твори перекладені на багато мов. У 1988 році письменнику посмертно було присвоєно звання лауреата премії імені Лесі Українки та нагороджений преміями ім. О.Копиленко і М.Рильського.

У 2003 році Міжнародним освітнім фондом ім. Ярослава Мудрого започатковано літературну премію «Звук павутинки» ім. Віктора Близнеця.

Немає коментарів:

Дописати коментар