четвер, 9 вересня 2021 р.

Безсмертному автору «Енеїди».

9 вересня 1769 року в Полтаві народився Іван Петрович Котляревський, письменник, поет, драматург, громадський діяч, основоположник сучасної української літератури.

Котляревський походив із зубожілого козацького старшинського роду. Батько його працював канцеляристом міського магістрату. Згодом Котляревські отримали дворянське звання.

Майбутній письменник 9 років навчався у полтавській духовній семінарії, яку так і не закінчив – духовна кар’єра його не приваблювала. Ще в семінарії Іван почав писати вірші і публікувати в сатиричному альманаху «Полтавська муха».  Далі працював канцеляристом, вчителював у поміщицьких родинах. Активно цікавився українським фольклором, вивчав життя простого люду, його звичаї та обряди, записував народні пісні.

Ще в 1794-1796 роках Іван Котляревський підготував перші три частини поеми «Енеїда», написаної на сюжет однойменного твору римського поету Публія Вергилія. Рукописний примірник поеми опинився у конотопського поміщика Максима Парпури, який завідував друкарнею у Петербурзі і опублікував «Енеїду» коштом Парпури. У відповідь Котляревський у виданні «Енеїди» 1809-го року (коли додалася четверта частина) помістив Парпуру до пекла.

«Якусь особу мацапуру
Там шкварили на шашлику,
Гарячу мідь лили за шкуру
І розпинали на бику:
Натуру мав він дуже бридку,
Кривив душею для прибитку,
Чужеє оддавав в печать;
Без сорома, без Бога бувши
І восьму заповідь забувши,
Чужим пустився промишлять.
»

Проте ініціатива Парпури у виданні «Енеїди» заслуговує лише схвалення. «Енеїда» стала першим твором в українській літературі, написаним народною мовою. Від Котляревського українська мова стала творчо розвиватися.

Іван Петрович з 1796-го року перебував на військовій службі. Брав участь у задунайських походах російсько-турецької війни 1806-1807 років. У 1808 році вийшов у відставку. Підчас Вітчизняної війни 1812  року Котляревський сформував козацький кінний полк, за що отримав чин майора.

У 1818-1821 роках  Котляревський організатор і керівник полтавського театру. Він розвиває українську драматургію. У 1819 році написав драматичні твори «Наталка-Полтавка» та «Москаль-чарівник».

Помер Котляревський у 1838 році в Полтаві. В останній путь його проводжала вся Полтава. Тарас Шевченко написав вірш «на вічну пам’ять Котляревському»

«Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть.»

В рідній Полтаві на честь Івана Котляревського відкритто пам’ятник у 1903 році, літературно-меморіальний музей у 1952 році та музей-садибу у 1969 році.

Також про видатну українську поетесу Лесю Українку можна подивитись ось тут.



Немає коментарів:

Дописати коментар