четвер, 23 вересня 2021 р.

 

Барвиста квітка степового краю.

(Центру народного мистецтва «Петриківка» до 60-річчя)

         Дніпровський край – це край талановитих майстрів народної творчості. Візитною карткою нашої області став Петриківський декоративний розпис, який в 2013 році був внесений до списку культурної спадщини людства.

         Що ж це за диво Петриківський розпис? І як давно зародився у наших краях цей культурний феномен?

         В культурі різних народів ми бачимо розписну кераміку, дерев’яний посуд, іграшки, меблі. Дивуєшся роздивляючись розпис на скринях Єгипту, орнамент на вазах Еллади, Риму. Нас захоплюють рослинні візерунки Китаю та Японії, Хохломський розпис Росії.

Декоративний розпис України починався з Трипільської культури. З часу Київської Русі дійшли до нас розписи храмів, житлових будівель, домашнього начиння.

Столицею української «мальовки» з начала XX століття стали називати Петриківку, де чарівна українська квітка красувалася прямо на стінах хат, рушниках, килимах, писанках, національному одязі.

Чому Петриківка? Зрозуміти це не важко!

Було це давно. Село Петриківка, засноване козаком Петриком у XVIII столітті, утопало у щедрих садах з дивовижними рослинами та квітами. Хто не чув про петриківські вишневі садки?

Любов до земної краси спонукала людей відтворювати цю красу в побуті. Хату розмальовували і зовні, по кутах, під стріхою, навколо дверей та вікон. Яскраві барви жовтого, червоного, синього кольору відтворювали традиції Запорізької Січі. З покоління в покоління передавалася самобутня майстерність. Було чого продавати на ярмарку – дивовижні килими, полотна, розписне оздоблення.

В чому ж унікальність Петриківського розпису – в фольклористичному баченні навколишнього світу. Чудовий рослинний орнамент з’єднується з фантасмагоричними неіснуючими в природі формами. Це знакове письмо. Від барвистого орнаменту розпису на вас повіє ароматом ягід та квітів. Яскраві фарби підсилюють виразність образів.

Використовувались масляні фарби, водяні, гуаш, акварель. А в ранні часи - сік рослин та квітів. Малювали різними пензлями. Але самий популярний інструмент завжди був з майстром – це пальці.

Чарівну красу петриківської квітки відкрив для сучасників історик і етнограф Д.І.Яворницький. Він один з перших став серйозним дослідником і захопленим збирачем творів петриківських «малювальниць». Родоначальниками Петриківського розпису були Я.Пата, Н.Білокінь, І.Пилипенко. Три чудові майстрині, три яскраві творчі індивідуальності і три напрямки у розвитку традицій декоративного розпису.

В цьому році виповнюється 60 років (1961 рік) фабриці художніх виробів «Дружба». Нині це Центр народного мистецтва «Петриківка». Він об’єднує в собі числених майстрів декоративно-прикладного розпису. Це відомі династії А.Пікуша, Ф.Папка, Т.Гаркавої.

Роботи петриківських майстрів знаходяться в багатьох музеях  світу та приватних колекціях шанувальників найстарішого аутентичного українського народного мистецтва.

Познайомитись із творчістю петриківських майстрів можна в історичному та художньому музеях нашого міста.

Роботи наших  майстрів з успіхом експонуються на виставках у Польщі, Канаді, Франції Голландії, Німеччині, США, Японії, Китаї.

До ювілею Центру народного мистецтва «Петриківка» в нашій бібліотеці оформлена виставка «Дивовижний світ українських майстрів», де ви можете ознайомитися з експозиціями робіт петриківських майстрів та літературою з даної тематики.

Також про майстриню декоративного розпису Павленко Параску Миколаївну ви можете подивитись ось тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар