неділю, 12 вересня 2021 р.

 

Знайомтесь, Малоросія!

Книга-ювіляр 2021 року.

Один з найвідоміших і найулюбленіших класиків літератури Микола Васильович Гоголь критично ставився до «Вечорів на хуторі поблизу Діканьки», але публіка сприйняла вихід книги на славу. Перший тираж миттєво розкупили.

Насправді це був фурор. Книга користувалась живим попитом читачів. А автор 22-річний Микола Гоголь, завдяки своєму шедевру, став до лав найвідоміших письменників сучасності. Майже через два століття книга продовжує користуватись попитом читачів, бентежити режисерів і продюсерів, а її екранізації знаходять мільйони нових глядачів. За  час існування кінематографу (трохи більше ста років) зроблено 18 екранізацій книги, а кількість її видань мабуть важко і порахувати.

Гоголь присвятив свою книгу українським традиціям і народним віруванням. Працюючи над книгою, у листах до матері, яка жила у Полтавській області, він просив детально описати як народ святкує різні свята, зокрема Різдво, і зробити детальний опис традиційного одягу. Своїх сестер він просив надіслати тексти колядок і звичаї святкування Івана Купали.

Перша частина «Вечорів на хуторі поблизу Діканьки» була завершена у 1831 році. У наступних листах він просив надіслати йому предмети народного побуту та елементи одягу. У 1832 році вийшла друга частина «Вечорів на хуторі поблизу Діканьки».Завдяки книзі величезна кількість людей, які мали смутне уявлення, або ж взагалі не мали ніякого уявлення про наш край, який тоді називали Малоросією, стали живо представляти собі як тут живуть люди, і які вони - ті люди - взагалі. Для всіх цих людей письменник відкрив Малоросію.

Високо оцінив книгу російський поет Олександр Пушкін. Він відзначав унікальний стиль і гумор, з якими написані повісті. Він акцентував на природні незвичайності і оригінальності, відсутності манерності.

В нашій бібліотеці ви завжди знайдете цю книгу на книжковій виставці «Книги ювіляри 2021 року.»

Також про інші книги ювіляри 2021 року ви можете подивитись ось тут.






Немає коментарів:

Дописати коментар