пʼятницю, 20 серпня 2021 р.

 

Три серпневі Спаса.

Серпень - останній місяць літа - у християн одночасно останній місяць року і на нього припадають три великі свята. Ми підготували короткий опис та народні прикмети на ці три Спаса.  

Маковія і першого Спаса – 14 серпня. Цей день -- перше осіннє свято, з яким пов'язують закінчення літа. Відтак на Маковія -- останній день колективних толок. На його честь У церквах відправляють пообідню службу, де святять мак, васильки й чорнобривці. З чорнобривців та васильків роблять навар і купають хворих дітей. Вважалося, що особливо помічні такі купелі з квітів чорнобривців при жовтяниці.

Якщо в дитини безсоння, то посвячені макові головки клали їй під подушку. Зерном. обсипали корів, що отелилися, аби теляті «не було ніякої порчі»

Спас другий (Великий), Преображення Господнє – 19 серпня. Одне з найбільших хліборобських свят, Його ще називали святом врожаю. Кожен із селян вважав за святий обов'язок віднести до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед у стільниках, хліб -- щедрі віддарунки природи.

Майже всі жінки, в котрих померли діти, не вживали до Спаса яблук. Існує повір'я, що в цей день Мати Божа роздає діткам на тому світі золоті яблука, а ті, чиї батьки порушили обітницю, стоять збоку і плачуть; на що Мати Божа відповідає: «Твоє яблуко свиня з’їла».

Селяни до Спаса намагалися зібрати всі зернові. Знахарки востаннє заготовляли лікарські трави. «Діва Марія, -- казали з цього приводу, - це зілля сіяла, а Спас поливав - нам на поміч давав».

Третій Спас, або післясвято Успіння - 29 серпня, Починається відліт ластівок.

До свята Преображення Господня в бібліотеці оформлена виставка та захід: час духовного розвитку «Три серпневі Спаса». Діти із зацікавленістю слухали розповідь бібліотекаря та знайомилися з літературою.

Вітаємо
з Преображенням Господнім!

Також про Хрещення Русі та Святого рівноапостольного князя Володимира ви можете подивитись ось тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар