четвер, 8 липня 2021 р.

Наш земляк, званий ЧЕМЕРИСОМ.

(До 85-річчя від дня народження)

Липень 1936 року багатий на видатні події пов’язані з Дніпропетровщиною. Ще продивляються нашу статтю про «Малу Сталінську залізницю», ювілей якої відзначали 6-го липня. А 8-го липня народився Валентин Лукич Чемерис - радянський і український письменник та журналіст, лауреат Міжнародної премії Українського козацтва "Лицарське перо", який довгий час жив та працював у Дніпропетровську.

Валентин Чемерис фото Валентин Чемерис народився 8-го липня 1936 року на Полтавщині в селі Заїчинці, Семенівського району. В 1953 році Валентин переїжджає до Дніпропетровська у зв’язку з хворобою, від якої лікувався у лікарні ім. Мечнікова. Тут він закінчує середню школу, якийсь час працює у радгоспі «Нижньодніпровський», потім на металургійному заводі ім. Комінтерну.

З початку 60-х років Валентин Лукич починає писати статті до гумористичних журналів та йде вчитися до Літературного інституту імені А. М. Горького у Москві, який закінчує у 1971 році. З 1989 по 1993 рік був головою в Дніпропетровській організації Спілки письменників України. У 1993 році переїхав до Києва, де працював головним консультантом в Адміністрації Президента України. У 1996-2001 роках був секретарем Національної спілки письменників України, а також членом Президії і Вищої Ради спілки. Також працював у редакціях багатьох газет, в тому числі «Знамя юности» і «Літературна Україна».

Славко Валентин Чемерис книга фото В літературі Чемерис залишив свій слід, як письменник-гуморист, його твори публікувалися у таких виданнях як «Дніпро», «Вітчизна», «Крокодил», «Перець», «Україна» та ін. під псевдонімами В.Заїченський та Сидор Хоролець і ставав лауреатом республіканської премії в області сатири і гумору імені О.Вишни, літературної премії ім. Ф.Маківчука, ім. С.Олійника, гумористичної премії Одарки і Карася.

Ольвія Валентин Чемерис книга  фото Також відомий Валентин Лукич як дитячий письменник, а його повість "Аравійська пустеля", роман "Ольвія, оповідання "Три секунди на вибір" та гумористична повість «Вітька + Галя, або Повість про Перше кохання» вивчаються за шкільною програмою.

Сини змієногой богині Валентин Чемерис книга  фото Вагомий вклад в українську літературу Валентин Чемерис вніс як автор історичного роману. Найбільш відомі такі його твори, як "Ольвія"(1983 рік), «Марина Чурай» (1997 рік), "Генерали імперії"(2005 рік), "Марина - цариця Московська"(2009 рік), "Трагедія гетьмана Мазепи"(2015 рік), роман-есе: "Ярославна"(2011 рік), "Сини змієногой богині"(2006 рік), " Аравійська пустеля "(2016 рік),"Анна Київська - королева Франції" (2016 рік) та інші.

Фортеця на Борисфені Валентин Чемерис книга  фото За романи з історії України "Фортеця на Борисфені " та "Ордер на любов" Чемерису у 2008 році присуджена Міжнародна премія Українського козацтва "Лицарське перо", а за історичний роман про гетьмана Петра Дорошенка "Без права повернення" у 2009 році - літературна премія імені Івана Мазепи.

Всього автором написано більше ніж 80 творів. Нажаль у 2016 році Валентина Чемериса не стало з нами, але ж його твори продовжують публікуватися.

До ювілею письменника в нашій бібліотеці зроблено невеличку добірку книжок Валентина Чемериса, тож запрошуємо ознайомитися з творчістю відомого дніпропетровчанина.

Немає коментарів:

Дописати коментар