понеділок, 12 липня 2021 р.

Пётр и Павел икона


Апостоли Петро та Павло.

         12 липня (східна церква 29 червня за старим стилем, а західна церква 29 червня за новим стилем) християни відзначають День святих, славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла. День пам'яті двох апостолів відомий з часів раннього християнства і відзначався в Римській імперії, як на Сході, так і на Заході.

За церковним переказами, святі первоверховні апостоли Петро і Павло прийняли святе мучеництво в один день. Апостол Петро був розіпнутий головою вниз, апостол Павло, як римський громадянин, не міг бути покараний через розп'яття на хресті, і йому відрубали голову мечем.

Початок життя Петра і Павла зовсім різний. Петро був серед перших разом із братом його Андрієм, кого призвав Христос, постійно був поряд із Христом, навіть під час таких подій, як Преображення Господнє і воскресіння доньки начальника синагоги Іаіра. Петро перший назвав Христа сином Божим, за що у відповідь він – Симон Іонін - за свою віру отримав ім’я Петро (тобто камінь). Петро разом з Іоаном першими серед апостолів були у гробі Господньому та увірували у Воскресіння Христа та затвердив у вірі інших.

Павло ж починав з того, що був переконаним фарисеєм і навпаки переслідував Церков Христа, навіть стеріг одяг тих, хто вбивав святого Стефана і схвалював їх дії і далі старанно гнав послідовників Христа. Але ж тільки до його зустрічі з Христом, яка сталася коли він (Савл з Тарсу) їхав до Дамаска гнати там послідовників Христа.

А далі вже бачимо тільки те, що по’єднує цих двох апостолів. Петру Господь посилає видіння, щоб дати зрозуміти, що язичники теж можуть бути членами Церкви Христової, а Павлу каже: «Йди, я пошлю тебе далеко, до язичників». Петру Христос каже: «Паси агнців моїх», про Савла ж каже: «Я покажу йому, скільки має він постраждати за Ім'я Моє». Членів антіохійської церкви, де проповідував Савл із апостолом Варнавою вперше стали називати християнами. Від Петра та з його слів ми отримали 2 послання та Євангелія від Марка і від Луки, а від Павла 14 послань, і ці книги складають більшу частину Нового Завіту.

Обидва апостоли добре попрацювали на ниві Христовій, створили багато церков та привели до Христа багато людей, за що і отримали своє звання первоверховних.

Вітаємо з Днем Петра і Павла!





Немає коментарів:

Дописати коментар