вівторок, 20 липня 2021 р.

Казкар з Рудного Алтаю.

(Олександру Волкову до 130-річчя від дня народження )

Чи вірите ви, що на світі існують чарівники та феї? Хочете ви попасти у чарівну країну? Еллі, Тотошка і її друзі мріяли про це. Герої книг Олександра Волкова стали одними з улюбленіших у читачів дитячого та юнацького віку.

Олександр Волков фото Олександр Мелентійович Волков народився у 1891 році в Усть-Каменогорську в сім’ї військового фельдфебеля і кравчині. Читати навчився у три роки. З дитинства любив казки. У 12 років закінчив першим учнем Усть-Каменогорське міське училище. Навчався в Томському вчительському інституті. Працював вчителем в старовинному алтайському місті Коливані, а після в Усть-Каменогорську в училищі.

У 1926 році переїхав до Ярославля, де працював директором школи. Одночасно заочно закінчив математичний факультет Ярославського педагогічного інституту. У 1929 році переїхав до Москви, де за сім місяців закінчив курс і здав екстерном іспити на фізико-математичному факультеті Московського університету. І далі протягом двадцяти років з моменту заснування, викладач, потім - доцент кафедри вищої математики Московського інституту кольорових металів і золота.

О.Волков «Чарівник смарагдового міста» «Урфін Джюс та його дерев’яні солдати» книга фото Волков був енциклопедично освіченою людиною, добре знав літературу, історію. Олександр оволодів німецькою і французькою мовами. Для того щоб вивчити англійську мову йому принесли книгу Лаймена Френка Баума «Дивовижний чарівник з країни Оз». Олекандр прочитав книгу, розповів своїм дітям і вирішив перекласти та назвав її «Чарівник смарагдового міста». Перероблену книгу він показав С.Я.Маршаку, який схвалив її і передав у видавництво.

Книгу було надруковано і вона викликала неабиякий інтерес читачів. Волков одержав велику кількість листів, у яких діти вимагали продовження книги і нових казок з улюбленими героями.

О.Волков «Жовтий туман» книга фото Хто вже знайомий з Еллі, Тотошкою, Страшилою, Залізним Дроворубом і Левом-Боягузом, той неодмінно захоче узнати що з ними сталося в подальшому. Так з’явилися «Урфін Джюс та його дерев’яні солдати», «Сім підземних королів», «Вогняний бог Марранів», «Жовтий туман», «Таємниця покинутого замку».

О.Волков «Зодчие» книга  фото З 1941 року Волков член Спілки письменників СРСР. Не дивлячись на велику популярність «Чарівника смарагдового міста», Волков відомий також як автор історичних романів: «Дивна куля», «Царгородська полонянка», «Два брати», «Зодчі» та інші. Також автор пише науково-популярну книгу «Земля й небо». Книги Олександра Мелентійовича Волкова видані на багатьох мовах світу. Загальний тираж його творів , перевищив 25 мільйонів екземплярів.

Фортеця на Борисфені Валентин Чемерис книга  фото Ось таким був дитячий письменник, автор улюблених і популярних книг. На жаль у 1977 році письменника не стало з нами, але ж його книги живуть серед нас і підкорюють серця нових читачів.

До ювілею письменника зроблено невеличку добірку його книг, яка чекає знайомства з тобою, наш читач, і неодмінно сподобається тобі.

Також про українську майстриню казок ви можете подивитись ось тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар