понеділок, 19 липня 2021 р.

З Катеринослава у Дніпропетровськ.

Вид на заводы с Днепра Днепропетровск фото

Цікаве з історії міста.
(До 95-річчя перейменування м.Катеринослава у Дніпропетровськ)

«Дніпро хмаркам всміхається сріблисто,
А ти над ним, як дивна дивина…
Не пізнаю тебе, славетне місто,
Бессмертне місто сталі й чавуна.»
(В.Сосюра)

Відомо, що наше місто було засновано князем Потьомкіним у 1776 році на лівому березі Дніпра в місці, де річка Кільчень впадає в річку Самару, і носило назву Катеринослав на честь святої Катерини, яку вважала своєю покровителькою російська імператриця Катерина II. З-за не вдалості вибору місця – постійні повені і заболоченість, яка породжувало масові захворювання малярією – у 1784 році було видано імператорський указ про перенесення міста на правий беріг ріки Дніпро, де у 1786 році почалося будівництво нового міста без зміни назви.

Вид на Соборную гору Екатеринослав фото Майже 150 років за виключенням 1796 – 1802 років (час царювання Павла I), коли воно було перейменовано на Новоросійськ, місто носило назву Катеринослав.

Через декілька років після Жовтневої революції більшовики почали перейменування міст, назви яких пов’язували з царизмом. Таким чином у 1924 році Катеринославським губвиконкомом було прийнято рішення про перейменування міста в Червонодніпровськ, але затвердження його ВУЦВКом чомусь затягнулося. І лише у 1926 році на нову вже пропозицію Катеринославського окружного з’їзду рад місто, постановою ЦВК СРСР, 20 липня отримало назву Дніпропетровськ на честь відомого більшовика- революціонера Г.І.Петровського.

Перекрёсток Екатерининского проспекта и Садовой ул. Екатеринослав фото

Саме з цією назвою місто досягло найбільших успіхів у своєму розвитку. Мабуть тому більшість жителів міста й не бажали перейменування.

Також про відкриття першої в Укоаїні дитячої залізниці ви можете подивитись ось тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар