середу, 24 лютого 2021 р.

 Великі брати-казкарі.

(До 235-річчя від дня народження Вільгельма Грімма)

         Всесвітньо відомі казкарі брати Грімм почали захоплюватись  казками дуже рано. Якоб та Вільгельм були старшими братами у багатодітній сім’ї, тому часто вони були змушені розповідати (і вигадувати) казкові історії молодшим сестричці та трьом братикам.

         З 1806 року брати Грімм почали систематично збирати і записувати народний фольклор. Самі брати це вважали рятуванням давніх переказів. Вони записали і літературно опрацювали величезну кількість казок, легенд, народних переказів, які вийшли в світ під назвами «Дитячі і родинні казки» (том 1-2, 1812-1814 роки) та «Німецькі перекази» (том 1-2, 1816-1818 роки).

         Характерною рисою творів братів Грімм є їхня близькість до народних. Творчий дух народу є першоосновою літературних казок братів. В них утверджуються висока людяність, працьовитість, справедливість, моральна вищість простих людей.

         Нашому читачу брати Грімм відомі за такими творами, як «Хлопчик-Мізинчик», «Білосніжка», «Спляча красуня», «Червона шапочка», «Попелюшка»,  «Вовк і семеро козенят», «Бременські вуличні музиканти», «Семеро хоробрих», «Пані Метелиця», «Розумна Ельза», «Хоробрий кравчик» та іншими.

        Незважаючи на те що всьому світові брати Грімм відомі, як казкарі, написання казок не було їх головною справою. Ще з часів навчання у Марбурзькому університеті вони почали лінгвістичні та філологічні дослідження, які завершилися потім законом Гріммів та збиранням і виданням народних казок. А в подальшому і до роботи над їх головною працею - словником німецької мови, перший том якого було опубліковано в 1854 році.

         Казки братів Грімм перекладені майже на всі мови світу. Українські переклади виконані Євгеном Поповичем, Сидором Сакидоном, Євгеном Кротевичем, Оксаною Іваненко та іншими.

         В нашій бібліотеці до ювілею Вільгельма Грімма ми зробили невелику добірку книжок братів Грімм. Казки братів Грімм користуються незмінною популярністю наших читачів.





 



Немає коментарів:

Дописати коментар