вівторок, 16 лютого 2021 р.

Допоможи пташкам пережити морози.

         Ось і настала справжня зима. Мороз скував ріки та озера, все занесло снігом. Це дуже добре. Можна кататись на санчатах, ковзанах та лижах, гратись у сніжки,  ліпити сніговиків, і т. ін. До того ж весна не буде засушливою і можна сподіватись на добрий врожай.

         Та є такі ваші сусіди, яким важко пережити цей період. Це птахи. Поки природа відпочиває, всі джерела їхньої їжі теж сховалися під снігом, чи під кригою. Тому ти, як людина, яка володіє Землею і всім, що на ній, можеш допомогти цим птахам: всюдисущим горобцям, обережним синичкам, та іншим крилатим мешканцям дворів, парків, лісів, садів.

         Можна створити годівничку і повісити її на дереві у дворі. А можна проще, як на цих фото. Горобці полюбляють хлібні крихти(тільки краще їх трохи підсушити, щоб не сталося пластилінового зобу), також їдять соняшникове насіння(тільки сире), пшеничне зерно, можна ще дати крупи, синички ж полюбляють саме соняшникове насіння, звичайно їдять і іншу їжу, бо ж зимою не до жиру.

         Якщо вирішиш поставити блюдце, як на фото, пам’ятай, що сильний вітер може здути їжу, а ще сильніший навіть саме блюдце, і густий сніг може запорошити їжу і зробить її також недоступною для пташок.

          Не лінись, підгодуй пташок і вони віддячать тобі навесні, влітку і восени. Синиці відносяться до категорії справжнісіньких санітарів природи. Дорослі особі активно знищують величезну кількість багатьох шкідливих комах, рятуючи, таким чином, зелені насадження від загибелі. Наприклад, одному сімейству синиць для прохарчування свого потомства, що з'явилося на світ, потрібно очистити від шкідників більше чотирьох десятків дерев.

         Горобці ж це давні незмінні сусіди людини. Вони навіть розповсюджуються разом з людиною. І хоч пишуть, що горобці харчуються переважно рослинною їжею, знаю приклади з життя, які показують, що це не зовсім так. Одного разу ми копали город і коли зустрічали гробаків то кидали їх на поверхні. Рядом з нами чекав горобець. Побачивши кинутого гробака він хватав його, улітав кудись та невдовзі знову повертався і чекав нового гробака. А, наприклад, у Китаї, коли в результаті урядової кампанії 1958 року винищили майже всіх горобців, вже наступного року це призвело до масового поширення комах-шкідників (сарани та інших) навесні і влітку в містах і, особливо, в сільській місцевості. Тому горобці це не тільки постійні сусіди людини, а ще й дуже корисні.

Відомі ще такі цікаві факти про горобця:

-         У північних містах (Салехард, Березово)  горобці неодноразово повністю вимирали в холодні зими, але потім знову з'являлися

-         У Воркуті (це на крайній півночі), за повідомленнями біологів, в 1950-х роках жило лише близько 50 пар горобців, взимку вони утримувалися завдяки тому, що жили в котельні теплоцентралі, а вилітали погодуватись на короткий час до найближчої їдальні.

-         При спільному утримуванні з іншими співочими птахами горобці навчаються їх співу. Письменник-натураліст Е. Сетон-Томпсон описав історію самця горобця, якого висиділи і виростили домашні канарки з гороб'ячого яйця, підкладеного в їх гніздо. Самець горобця зміг навчитися співу самців канарок. Якщо йому не вдавалося перевершити кенара в співочому таланті, то він в бійці намагався змусити конкурента замовкнути.

-         Існують пам'ятники горобцю, споруджені людиною в знак подяки за допомогу з боку цієї птиці в боротьбі проти комах-шкідників. Перший такий пам'ятник був споруджений в середині XIX століття в Бостоні. У 2003 році аналогічний монумент був встановлений республіканською громадською організацією «Охорона птахів Білорусі» в місті Барановичі в рамках національної кампанії «Хатній горобець - птах 2003 року»

-         Існує думка, що хатній горобець як один з найближчих пернатих сусідів людини може виступати в ролі «біологічного індикатора», і за станом популяції цього виду можна судити про зміни в навколишньому середовищі. На початок XXI століття загальноєвропейська популяція хатнього горобця значно скоротилася, а в ряді країн цей вид опинився на межі зникнення.

         Для тих, кого зацікавила тема птахів - життя птахів, їх природне середовище, раціон харчування, звички та інші цікаві факти – ми підібрали книги з цієї теми.



















Немає коментарів:

Дописати коментар