суботу, 20 лютого 2021 р.

 Міжнародний день рідної мови.

         Щороку 21 лютого народи нашої планети святкують День рідної мови. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року. Першим Міжнародним днем рідної мови за пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 року.

         Це незвичайне свято і визначають його по-особливому. В цей день люди нагадують одне одному як важливо берегти рідну мову. Адже мова це великий скарб народу. Мову не вигадаєш, не витвориш за рік, чи два. Вона твориться віками, тисячоліттями. І творить її весь народ. Мудро чинить той народ, який вчиться рідної мови у дідів-прадідів, розмовляє нею, пише, співає, думає. І, звичайно ж, передає її своїм дітям і онукам.

         Якщо ж народ говорить чужою мовою, а своєї не шанує, цурається, то вона в’яне і гине. Так зникло дуже багато мов. І народи, які не вберегли рідної мовите тепер мусять розмовляти чужими. Українці щасливі, бо мають свою державу – Україну і свою українську мову. Наша ж мова одна з найрозвиненіших у світі. Вона барвиста співуча й лагідна. То ж кожен з нас і всі ми гуртом маємо плекати й берегти найкращу квітку Землі – українську мову.

       Населення України розмовляє на багатьох мовах. Окрім української та російської виділяють ще 16 мов національних меншин. Це наше різноманіття та культурна спадщина. Їх також треба берегти, бо саме в нашому різноманітті і є наша сила і велич.

         В нашій бібліотеці оформлені виставки «Наша мова – пісня солов’їна» та «Душа народу бринить у слові», де представлена література про українську мову для дітей всіх вікових груп.


Немає коментарів:

Дописати коментар