середу, 10 березня 2021 р.

Про чудові пригоди юного натураліста.


Книга-ювіляр 2021 року.

(До 65-річного ювілею від написання книги «Моя сім’я та інші звірі»)

Джеральд Малькольм Даррелл - англійський натураліст, письменник, засновник Джерсійського зоопарку і Фонду охорони дикої природи, які зараз носять його ім'я – народився 7 січня 1925 року в індійському місті Джамшедпур. Після смерті батька переїхали в Англію, а через сім років, за порадою Лоренса, старшого брата Джеральда, - на грецький острів Корфу.

Джеральд Даррелл и пустельга фото Джері був ще зовсім маленьким, коли твердо вирішив чим займатиметься в житті. Він точно знав: єдине варте уваги заняття – ловити тварин для зоопарків, а згодом відкрити свій власний, найкращий в світі зоопарк. Тож у домівці Даррелів весь час з’являються звірі і птахи, риби та змії, жаби і ящерки, павуки й комахи. Мати, хоч і не поділяла захоплення меншого сина, але завжди ставала на його захист: хлопчикові цікаво, він любить тварин, чому б й ні. Взагалі вона звикла нічого не забороняти своїм дітям і сприймати як належне будь-які їхні дивацтва.

Джеральд Даррелл «Моя сім’я та інші звірі» книга Острів Корфу, а тим більше сад коло хати його сім’ї, став справжнім скарбом для захоплення Джері. Кімната Джері нагадувала справжній маленький зоопарк, та звичайно тварини частенько залишали кімнату і їх зустрічали будь-де у будинку. Траплялися й справжні курйози як, наприклад, коли Джері спіймав та посадив у коробку скорпіоніху зі скорпіончиками та не доніс до своєї кімнати, і вони всі потрапили на обідній стіл, де обідали Даррели.

Для того, щоб якось зайняти Джері, найняли вчителя, та той швидко зрозумів, що хлопчик не засвоює матеріал, який ніяк не пов’язаний з тваринами. Тому будь-який матеріал з будь-якого предмету обов’язково включав в себе різні згадки про тварин, тоді він легко і добре засвоювався. Ще Джері пощастило і один з знайомих старшого брата – Теодор Стефанідес - виявився не тільки лікарем, а й біологом-любителем, і той не тільки подарував Джері справжній мікроскоп, а ще й став його кращим другом та вчителем.

В маленькому зоопарку Джері в різний час жили самі різні тварини, головна умова була: щоб вони не залишали кімнату Джері. Для морських мешканців хлопчик власноруч викопав невеличкий басейн на дворі та зацементував стіни і дно.

На день свого народження Джері теж мріяв отримати саме подарунки, пов’язані з його захопленням тваринами. Він навіть хитрував і складав списки бажаних подарунків з урахуванням переваг кожного.

Всі пригоди, спостереження за тваринами які мешкають на острові Джері описав у трилогії «Корфу», а книга «Моя сім’я та інші звірі» є першою частиною трилогії. пронизана ніжною турботливою теплотою до братів менших. Чудовий стиль оповідання і відмінний тонкий гумор роблять його розповіді про тварин дуже захоплюючими і цікавими. Дуже пізнавальна та добра книжка. Скільки корисного діти можуть узнати про тварин птахів та комах. Книга дуже цікава і добре підходить для читання з батьками вечорами.

Фломинго в Джерсийском парке фото Джеральд Даррелл став письменником, можна сказати, випадково. Почувши по радіо безграмотну з точки зору біолога розповідь про подорож у Західну Африку, Даррелл не витримав і сів за друкарську машинку. Так з’явилось перше оповідання «Полювання на волохату жабу».

Копытные в Джерсийском парке фото Працюючи в зоопарку Віпснейд в Англії (свою посаду Джеральд називав «хлопчик на позвіреньках») Даррелл отримав першу професійну підготовку і почав збирати досьє на рідкісні види тварин, яким загрожує вимирання. До появи міжнародної червоної книги залишалось ще 20 років…

За життя Даррелл написав 30книг, зняв 35 фільмів, та найголовніша справа його життя – зоопарк на острові Джерсі в протоці Ла-Манш. Завдяки йому вдалося врятувати кілька видів птахів і тварин.

Немає коментарів:

Дописати коментар