середу, 3 березня 2021 р.

Збережемо дику природу - важливу частину нашого навколишнього середовища!


20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, якою постановила проголосити 3 березня Всесвітнім днем дикої природи, з метою підвищити рівень обізнаності широкої громадськості в питаннях дикої фауни і флори. А за 40 років до того сталося прийняття іншого важливого документа в сфері захисту природного різноманіття. Називався він Конвенція «Про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою знищення» (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES). Днем народження документа стало 3 березня 1973 року.

Лось на лежбище Участь у Конвенції 1973 року не була обов'язковою, але країни, які її підписали, зобов'язані виконувати умови, прописані в даному документі. Сьогодні учасниками Конвенції є 183 держави. СРСР приєднався до учасників СІТЕС в 1976 році, Україна приєдналася до конвенції після розпаду СРСР 14 травня 1999 року. Під захистом СІТЕС знаходяться приблизно 5,8 тисячі видів тварин і 30 тисяч видів рослин.

Всесвітній день дикої природи надає можливість звернути увагу на різноманіття і красу дикої фауни і флори, а також допомагає підвищити інформованість про користь для людини від занять природоохоронною діяльністю. Крім того, цей День нагадує нам про необхідність посилення боротьби зі злочинами щодо дикої природи, що мають далекосяжні економічні, екологічні та соціальні наслідки.

Для того щоб людство і далі мало можливість насолоджуватись різноманіттям флори і фауни та взагалі жити на цій планеті потрібно виховати бережливе ставлення до природи, навколишнього середовища не тільки свого, а й середовища диких тварин та рослин. В цьому невід’ємна роль бібліотек – привернути увагу до цієї проблеми, а особливо дитячих – внести свою вагому частку у екологічне виховання молодого покоління.

Подбрка книг по теме Дикая природа Наша бібліотека постійно проводить різні акції, метою яких є екологічне виховання наших читачів. Саме зараз проходить конкурс дитячого екомалюнку «Чому Землі потрібна любов?»", в якому активно приймають участь читачі не тільки нашої бібліотеки, а взагалі всі діти міста. До Всесвітнього дня дикої природи зроблено невеличку підбірку книг з цієї теми.

За традицією публікуємо різні цікаві факти світу тварин та рослин.

Чёрный аист Фауна України нараховує понад 45 тисяч видів тварин. Серед них переважають комахи (близько 35 тис. видів), майже 3,5 тис. видів інших членистоногих, круглі черв'яки близько 1600 видів, найпростіші понад 1800 видів, 1280 плоских червів та 440 кільчастих червів, хордові близько 800 видів.

Серед хордових переважають птахи, яких налічують 424 види, риб понад 200 видів, ссавців 132 види, плазунів 23 види, земноводних 20 видів.

Найбільший ссавець України Лось, який ще сорок років тому мешкав на більшій частині території України, а на даний час у Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій областях та Криму лосі зникли повністю. Причини тому невірне ведення мисливського промислу та браконьєрство. У 2019 році лось включений до Червоної книги України.

Медведица с медвежатами Найбільшим хижаком в Україні є бурий ведмідь, який водиться в Карпатах, де, за даними співробітників Карпатського Біосферного заповідника, восени 2005 року нараховувалось близько 200 тварин. Також поодинокі заходи бурого ведмедя іноді реєструються на півночі Чернігівської та Сумської областей з Брянських лісів (Росія).

Флора України нарлічує понад 27 тисяч видів. Найбільше рідкісних та зникаючих видів у Кримських горах і Карпатах, де зосереджена майже половина всіх ендемічних (тобто з обмеженим ареалом) і близько 30 % усіх рідкісних та загрожених видів.

Лікарськими в Україні визнано майже 250 видів, у тому числі 150 — науковою медициною.

Річковий вугор здатний по мокрій від дощу або роси траві долати значні ділянки суші, перебираючись з одного водоймища в інше і опиняючись таким чином в замкнутих, безстічних озерах.

Найшвидше з птахів в світі бігає страус. Він розвиває швидкість до 70 км / год.

У світі близько 70 тисяч видів павуків і 6 тисяч видів рептилій, при цьому щорічно відкриваються нові види.

Тигри мають смужки не тільки на шерсті, а й на шкірі, а їх кігті сягають довжини 10 см.

У жирафа найбільше серце серед тварин, що живуть на суші. А довжина його язика сягає 45 см.

Дельфіни мають імена, які їм даються при народженні. Це було доведено вченими, коли вони записали свист дельфіна, на який відгукувалося завжди одне й теж дельфінча.

Дельфины выпрыгивающие из воды Акули бояться дельфінів. Вони своїми носами на великій швидкості атакують хижака до його цілковитого знищення. Тому акули, побачивши цих ссавців, рятуються втечею.

Дикі тварини, які найдовше можуть не пити - це щури.

У тілі гусениці більше м'язів, ніж у людини.

Крокодили ковтають камені, щоб глибше пірнути у воду.

У акул є імунітет до раку.

У білок в гнізді завжди є два виходи. Другий потрібен на випадок евакуації.

Не дарма існує приказка - «не буди сплячого ведмедя». Адже пробудження в період сплячки робить його особливо небезпечним, оскільки він нападає на все, що трапляється на шляху.

Майже все своє життя лінивці проводять на деревах, спускаючись не частіше разу на тиждень.

Ведмідь любить ласувати мурахами. Він засовує язика у мурашник, чекає, поки мурахи обліплять його і втягує язика, ковтаючи їх.

Вовки розвивають швидкість до 60 км / год., але не можуть довго тримати такий темп.

Немає коментарів:

Дописати коментар