понеділок, 1 березня 2021 р.

 Такі звичні та загадкові коти.

(До Всесвітнього дня котів)

         У перший день весни людство відзначає Всесвітній день котів. Кішка супроводжує людину на Землі напевно від самого початку історії людства. Котики давно і по праву заслужили у людей повагу й любов.

         Коти, як і собаки є вірними й незмінними супутниками людини, не дивлячись на те, що характер у них дуже не простий. У різні часи ставлення до котів, чиєю прабатьківщиною вважається Стародавній Єгипет, було різне. Багато переказів, легенд, небилиць, забобонів пов’язано з цими дивовижними істотами. Котам поклонялися, як священним тваринам. Згадаємо хоча б тих-таки давніх єгиптян, яким загрожувала смертна кара, якщо вони ненароком змушені були вбити тварину. Глибоко шанували мурок у Китаї, Кореї, Японії. А от у середньовічній Європі котів, навпаки, переслідували, труїли, винищували, оскільки існувала думка, що у кішок, особливо у чорних, перевтілюються відьми, чаклуни, чародійки. Відголоси цих уявлень живі й донині – боїмося, наприклад, якщо кішка особливо чорна, перебіжить нам дорогу…

         І все ж ми любимо представників цього муркотливого племені. За що? За те, мабуть, що це просто… коти. Кажуть, що кішки лікують від хвороб, допомагають позбутися поганого самопочуття. Зафіксовані випадки, коли мурки рятували людей від неминучої смерті. Яким чином коти дізнаються про необхідність рятувати людей? Відповіді досі не знайдено. Відомо, що коти, втім, як і багато інших тварин, загострено відчувають наближення землетрусу, чи виверження вулкану. Існує версія вчених: пухнастики відчувають ледь чутне двигтіння грунту, яке передвіщає землетрус. Скажемо тільки одне: коти справді істоти незвичайні, які здавна дружать з людиною, і, будучи незалежними, що «гуляють самі по собі», по-своєму віддані їй.

         Якщо ви захочете, любі друзі, дізнатися про них більше – зверніться до праць фелінологів, об’єктом їхніх досліджень саме і є домашні коти. Ну, а вісім нам – і тим хто обожнює мурок, і тим, хто не відчуває до них особливих симпатій, було б непогано пам’ятати один німецький вислів: «Хто котика вб’є – той щастя не знайде».

         До Всесвітнього дня котів в нашій бібліотеці оформлено виставку «Давай знайомитися киця Мура», де ви знайдете багато цікавої та корисної інформації про котиків у книгах, періодичних виданнях та дитячі малюнки з цієї теми. Виставка користується неабияким інтересом наших читачів.



 





Немає коментарів:

Дописати коментар