пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Знайомтеся! Я - сніжинка.

         Кожну зиму ми можемо насолоджуватися чудовими зимовими явищами. Одне з них - снігопад, коли з неба, кружляючись, падають пухнасті сніжинки. Хто з нас не зачаровувався їх візерунками та різноманітністю. Сніжинки – це унікальне явище. Що ми знаємо про них?

Цікаві факти про сніжинки:

-        Вони на 95% складаються з повітря. Це робить їх невагомими. Але ж мільярди сніжинок можуть вплинути навіть на швидкість обертання Землі.

-        5% води у складі сніжинки відбиває увесь спектр світла, що робить її білою. Але буває сніг і різних кольорів, коли всмоктує в себе домішки довкілля.

-        Форми сніжинок дуже різноманітні. Велика удача знайти дванадцятикінцеву сніжинку. Бувають і трикутні і сіамські близнюки і стрілоподібні. До речі, причини утворення таких сніжинок вченим досі не відомі.  

-        Розмір сніжинок також неоднаковий.  Бували такі великі, що закривали майже усю долонь. У Сибіру випадали сніжинки до 30 сантиметрів.

-        Мало хто знає, що сніжинки здатні видавати звук при стиканні з водою. Людське вухо не спроможне почути його, але його можуть чути дельфіни і прилади вчених.

-        Японський професор Укісіро Накайя встановив, що сніг – єдина речовина, яка кристалізується в таких різноманітних формах, і виділив 7 основних типів сніжинок. Він назвав сніг «листом з небес написаний таємними ієрогліфами».

-        В Японії є «Музей снігу і криги» на острові Хоккайдо. Він має форму сніжинки.

Дослідження сніжинок продовжується і сьогодні. Вчені впевнені, що ці «таємні ієрогліфи» можуть приховувати в собі багато загадок.

Тож сподіваємося на фантастичні відкриття!

Немає коментарів:

Дописати коментар