суботу, 30 січня 2021 р.

Веселий і радісний Нестайко.

(До дня народження Всеволода Нестайка)

    Наприкінці січня Україна відзначає день народження улюбленого дитячого письменника Всеволода Нестайка.

Нестайко – унікальне явище в історичній долі української книжки: він єдиний з прозаїків, які писали тільки для дітей, півстоліття залишається не лише найчастіше друкованим, а й найбільше читаним і реально затребуваним.

    Твори письменника ввійшли до шкільної програми і відзначені численними преміями та нагородами.

    Дитинство у Всеволода Нестайка було дуже нелегким. Він рано лишився батька, малим хлопчиком пережив страшений голод на Україні, бачив страхіття війни. На його очах фашист вбив його товариша. Дуже багато його товаришів загинули в страшному Бабиному Яру.

    Дуже тяжке дитинство, а ось книжки, звернені до наших дітей дуже веселі і радісні. Чому так? Не тому, що він в них як би по-новому пережив своє дитинство, подарував своїм читачам те, чого сам у дитинстві не мав.

    Твори улюбленого письменника перекладені двадцятьма мовами. За його книгами поставлено багато фільмів. За рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г.К.Андерсена, як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

    «Я вірю в добро. Вірю в людську порядність». Ці слова В.Нестайка, по суті, розкривають його творче кредо. Бо саме щира дитяча віра добра в людині та повсякчасне очікування цього добра і складають основу того світлого оптимізму, що ним так вирізняється творчість письменника.

    Можна тільки позаздрити дітям,  які вперше візьмуть в руки книжки Всеволода Зіновійовича Нестайка: їх чекає багато відкриттів та дивовижних зустрічей. 

    В нашій бібліотеці творчості Всеволода Нестайка присвячена постійно діюча виставка, яка користується постійним великим попитом читачів.



Немає коментарів:

Дописати коментар