середу, 27 січня 2021 р.

 


Куїнджі

         Архип Іванович Куїнджі – видатний український та російський живописець–пейзажист і педагог - народився 27 січня 1842 року в селищі Карасу Маріупольського повіту Катеринославської губернії.

         Хлопчик рано втратив батьків і виховувався у тітки і дядька по батьківській лінії, за допомогою яких вивчився грецької граматиці і деякий час відвідував міське училище. Та вчився він погано, але ж багато малював.  Архип з дитинства почав робити і один з його роботодавців, побачивши малюнки Архипа порадив йому поїхати в Крим до живописця І.К.Айвазовського. Так Архип на деякий час потрапив на роботу до Айвазовського. Але ж невелику допомогу з живопису він отримав лише від молодого родича Айвазовського.

         Після невдалих спроб вступу до Академії мистецтв та написання картини «Татарська сакля в Криму», яку він виставив на академічній виставці, Рада Академії мистецтв удостоїла Куїнджі звання вільного художника, та на його прохання в Академічну раду йому було дозволено скласти іспити з головних і спеціальних предметів для отримання диплома. У 1870 році, отримавши звання некласного художника, він з третьої спроби став вільним слухачем Імператорської Академії мистецтв. У цей час він познайомився з художниками-передвижниками, в числі яких були Іван Крамськой і Ілля Рєпін. Це знайомство мало великий вплив на творчість Куїнджі, поклавши початок реалістичному сприйняттю ним дійсності.

    Під впливом ідей передвижників Куїнджі створив такі роботи, як «Осіннє бездоріжжя» (1872 рік), за яку він отримав звання класного художника, «Забуте село» (1874 рік), «Чумацький шлях в Маріуполі» (1875 рік). У цих картинах переважала соціальна ідея, прагнення висловити свої громадянські почуття, тому вони були написані в темних похмурих кольорах. Всі ці роботи були виставлені в рамках виставок Товариства передвижників і мали великий успіх. Про Куїнджі і його роботи заговорили, і він, повіривши в свої сили, перестав відвідувати заняття в Академії.

         Архип Іванович Куїнджі став видатним живописцем і створив багато відомих робіт, серед яких найвизначніші: «Степ» (дві картини, 1875), «Українська ніч» (1876),  «Вечір на Україні» (1878),  «Березовий гай» (1879), «Місячна ніч на Дніпрі» (1880),  «Дніпро вранці» (1881),  «Хмари» (1882)  та інші, і залишив по собі декілька відомих учнів.

         Не забувши про свою важку молодість, Куїнджи витрачав великі кошти на благодійність та заохочення молодих художників під час свого життя, і склав заповіт на користь Товариства імені Куїнджі, заснованого за його ініціативою разом з К. Я. Крижицьким в листопаді 1908 року для підтримки митців.  

         В нашій бібліотеці з творчостю Куїнджи Ви можете ознайомитися за такими книгами: «70 знаменитых художников. Судьба и творчество», Современная иллюстрированная энциклопедія. Искусство».


Немає коментарів:

Дописати коментар