понеділок, 15 червня 2020 р.


Національний заповідник «Хортиця»
Хортиця – найбільший острів на Дніпрі, відомий багатою природою та численними археологічними знахідками від часів скіфів і печенігів до часів козаків, які на початку XVI ст. заснували козацьку республіку з центром на острові і назвали її Запорізька Січ.
Острів Хортиця і в даний час зберігає відгомони героїчного козацького минулого, а в краєзнавчому музеї зберігаються рідкісні скіфські та печенізькі артефакти.
Хортицю оточують численні великі та малі острови і скелі, які входять до заповідної території. У північній частині височать Три Стовпи, які складаються з трьох скель: Диван або Крісло Катерини, Середній Стовп і Похилий. Проходи між ними називаються Воротами.
Музей, присвячений історії українського козацтва, знаходиться в північній частині о. Хортиця, звідки відкривається мальовничий вид на греблю Дніпрогесу. Тут діють експозиції, присвячені найдавнішим часам, періоду Київської Русі, козацькій епосі, новітній історії запорізького краю, православ'ю на запорозскіх землях. Представлені 4 діорами: «Битва київського князя Святослава у дніпровських порогах», «Військова рада на Січі», «Будівництво Дніпрогесу ім. Леніна», Звільнення Запоріжжя 14 жовтня 1943 р.». Поруч знаходиться великий курган, що відноситься до скіфських часів.

Немає коментарів:

Дописати коментар