середу, 3 червня 2020 р.


Одеські катакомби (музей «Таємниці підземної Одеси»)
Музей знаходиться в історичному центрі Одеси, на Молдаванці.
Одеські катакомби – одна з найцікавіших пам’яток південної частини України. Їхня довжина – приблизно 2,5-3 тис. км. А скільки таємниць приховують вони вже впродовж століть свого існування!
Назвати ці катакомби виключно справою рук людських не можна, адже багато ходів там природного походження, хоча більша частина все ж з’явилася завдяки людській праці. Протягом століть будівельники видобували достатньо міцний і при цьому легкий ракушняк, з якого практично повністю побудована вся «стара» Одеса. З кожним роком рівень видобутку зростав, аж поки роботи не були припинені через високі ризики обвалу.
Що стосується історичних подій, пов’язаних з цими місцями, то їх надзвичайно багато. Саме в катакомбах у XVIII-XIX ст. переховувалися контрабандисти. Пізніше сюди прийшли революціонери-червоноармійці, а слідом за ними – партизани часів Другої світової війни. В проміжках, а інколи навіть і паралельно там знаходилися різноманітні бандитські угрупування в так званих малинах, а також організовувалися в’язниці для жінок-рабинь.
З такими вражаючими розмірами і надзвичайно заплутаною структурою переходів і тунелів знайти загублену людину в одеських катакомбах було практично неможливо. Саме тому переважна більшість «жителів» підземелля складалася з бандитів і інших неблагонадійних соціальних елементів. Один із найцікавіших фактів полягає в тому, що за часів холодної війни в одеських підземеллях будували бункери на випадок ядерної атаки, які наразі являють собою цікаві музейні експонати.
Для туристів ця історична пам’ятка буде цікавою ще й тому, що там регулярно проводять екскурсії по найбільш цікавим місцинам. Навіть влітку три години часу в катакомбах не будуть виснажливими, адже під землею круглий рік зберігається стабільна температура на рівні 14-15 градусів. Тут можна побачити справжню бандитську «малину», бункер часів холодної війни і навіть вбрід перебратися через затоплені ділянки в районі Молдаванки. Ліхтарі та каски видають екскурсоводи, тому туристам достатньо мати при собі теплий одяг і зручне (бажано спортивне) взуття.
Для екстремально налаштованих мандрівників існує можливість побувати в катакомбах за межею міста, які не так добре вивчені і завжди здатні здивувати чимось новим і незвичним. Таке місце однозначно варто відвідати, тим паче, що максимум комфорту під час проведення екскурсії буде гарантовано досвідченими гідами.
https://discover.ua/locations/odesskie-katakomby-muzey-tainy-podzemnoy-odessy

Немає коментарів:

Дописати коментар