вівторок, 9 червня 2020 р.


Озеро Сиваш
Це затока Азовського моря, що розділена на одинадцять мілких водойм. Загальна його площа — приблизно 2500 km².
Сиваш відмежований від Азовського моря Арабатською стрілкою. Разом з нею та Перекопським перешийком він утворює межу між Кримським півостровом та материком.
Через надзвичайно високу солоність вода практично не придатна для живих організмів. Тут можна знайти тільки деякі види бактерій, водоростей і безхребетних, і тільки в окремих східних частинах озера живуть деякі види риб. Зате тут спостерігається широке різноманіття птахів — понад 100 видів: пеліканів, бакланів тощо. Багато з них занесені до Червоної книги України. У воді містяться корисні мінерали та кислоти, солі хлористого натрію, магнію та калію тощо. У воді містяться корисні мінерали та кислоти, солі хлористого натрію, магнію та калію тощо. Також велику цінність мають сиваські грязі. Дослідження показали, що їх використання є дуже корисним для шкіри, суглобів та ефективним способом зняття стресу. Розраховують, що загальні запаси солі в озері складають близько 200 млн тонн.
З давніх давен тут займалися добуванням солі, і сьогодні тут розташовані соледобувні заводи. Тут також можна знайти рожеву сіль, що багата каротинами — їх містять водорості, що ростуть в озерах. У перспетиві можливе виробництво бета-каротину з рожевої рапи для харчових та косметичних цілей. Щороку туристи приїздять сюди спеціально аби випробувати цілющі властивості сиваської води та грязей.

Немає коментарів:

Дописати коментар