вівторок, 1 червня 2021 р.

 

Дитячі бібліотеки і Міжнародний день захисту дітей.

Міжнародний день захисту дітей відзначається з 1950 року і був заснований в листопаді 1949 року у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

Майже 100 років тому у 1924 році була ухвалена Женевська декларації про права дітей, відповідно до якої була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була ухвалена 20 листопада 1959 року і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого.

Конвенція про права дитини від 20 листопада 1989 року була ратифікована Постановою Верховної Ради України 27 лютого 1992 року і є частиною національного законодавства України. Дитячі бібліотеки вносять важливий вклад в забезпечення прав дитини в рамках отримання безкоштовної освіти і всебічного розвитку.

Відзначення Міжнародного дня захисту дітей покликане привернути увагу до дотримання прав дітей, які мають своєю метою щастя та гармонійний розвиток дитини, як члена суспільства.



Немає коментарів:

Дописати коментар