вівторок, 2 червня 2020 р.

У таку спеку хочеться ближче до води, до моря. Тому вирушаємо до Одеської області. А саму в Аккерманську фортецю.

Аккерманська фортеця
Аккерманська фортеця була одним із найбільших та найпотужніших фортифікаційних укріплень Північно-Західного Причорномор’я у XIII-XV ст.
У 1484 році, після тривалої облоги, фортецю захопили турки і назвали Аккерман (Біла фортеця). Понад 300 років вона перебувала під турецьким пануванням.
Аккерманська фортеця займає площу 9 га, довжина стін досягає майже 2 км. Висота – від 5 до 15 м, ширина – від 1,5 до 5 м. Фортеця оточена глибоким ровом (біля 14 м). Будівля нагадує неправильний багатокутник. Споруда зводилася на залишках грецького міста Тіра, побудованого 2500 років тому. Після греків там мешкала велика кількість різних племен і народів.
Стіни фортеці укріплювали 34 башти, що відрізнялися формою – прямокутні, круглі, восьмигранні, триярусні. У кожної з веж навіть були назви: Темниця, Комендантська башта, башта Пушкіна, башта Овідія. Збереглося 26 веж.
Фортеця розділена стінами на кілька дворів: Гарнізонний, Громадянський і Карантинний, які могли бути самостійними фортифікаційними об'єктами.
Крайня південно-східна башта фортеці має дві назви – Дівоча та Овідієва. Вона стоїть ліворуч від головної брами. Біля лиману, навпроти Овідієвої башти, височіє башта Пушкіна.
Фортеця сьогодні – це один з найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України. Тут проводять вистави, пісенні фестивалі та інші заходи. Фортеця є чудовим знімальним майданчиком для різних фільмів.
https://discover.ua/locations/akkerman-fortress

 

Немає коментарів:

Дописати коментар