вівторок, 25 травня 2021 р.

 Шлях до виникнення української писемності.

(До Дня слов’янської писемності і культури)

         Коли і хто створив перший алфавіт?

         Першими були фінікійці – жителі невеликої країни на березі Середземного моря. У фінікійському алфавіті було 22 літери. Спочатку ним користувалися всі народи, а потім, на його основі, з’явилися ще 2 нових алфавіти: арамейський та грецький. Арамейським користувалися у країнах Сходу. Від нього виникли єврейський, сірійський, перський та арабський алфавіти. А всі алфавіти Заходу, в першу чергу – латинський, виникли від грецького.

         А тепер з’ясуємо як розвивалася слов’янська писемність.

         Питання походження слов’янської писемності досі остаточно залишається не з’ясованим. Але існування її ще до Хрещення Русі  - це визнаний факт. І поєднується він з іменами першопросвітників братів Кирила та Мефодія.

         В основі слов’янської азбуки лежало грецьке письмо. У 862 році до візантійського імператора звернувся моравський князь Ростислав з проханням прислати місіонерів, які могли б вести церковні проповіді зрозумілою мовою замість латинської. Цю справу довірили братам Кирилу і Мефодію, вихованцям напівслов’янського-напівгрецького міста Солуні, які добре знали слов’янську мову. Прибувши до князя Ростислава Кирило і Мефодій розпочали активну діяльність.

         Після прийняття християнства на території Київської Русі були відомі два типи письма - кирилиця та глаголиця. Азбука глаголиці складалася з 39 літер, які мали дуже складне накреслення.

         Кирилиця - цілком оригінальна система слів, писемності, яка є складною творчою переробкою грецького алфавіту. В ній 43 літери, зокрема 24 грецькі і 19 слов’янських. Такі накреслення літер у подальшому і стали графічною основою сучасної української, російської, білоруської, болгарської, сербської, та македонської писемності.

         Сучасний український алфавіт складається з 33 літер. 21 літера позначає приголосні звуки. 10 літер – голосні звуки. Ось така довга і складна історія створення української писемності, створення українського алфавіту.

         Велика пошана просвітникам Кирилу і Мефодію!

До Дня слов’янської писемності і культури у бібліотеці оформлено виставку: «Брати Кирило та Мефодій - просвітники слов’ян», де можна дізнатися багато цікавого про українську мову та слов’янську культуру.


Немає коментарів:

Дописати коментар