понеділок, 6 липня 2020 р.

Після моря відправимось у гори!
Гора Говерла
Шість найвищих вершин Українських Карпат, шість двотисячників розташувалися на одному гірському масиві — Чорногора. Найвищою серед самих найвищих є гора Говерла висотою 2061м. Знаходиться вона на лінії розмежування двох областей, недалеко від румунського кордону.
Ця конусоподібна вершина, яка більше ніж половина року вкрита снігом, недаремно ж її назва переводиться як снігова гора, дуже популярна серед туристів. Як досвідчені, так і ті, хто ніколи не бував у горах, обов’язково хочуть її підкорити. Існує декілька промаркованих маршрутів на вершину Говерли як із закарпатської сторони, так і зі сторони Франківщини, самим популярним є маршрут із бази Заросляк. Маршрути не дуже складні, навіть новачки можуть їх подолати. Тільки збираючись на найвищу українську вершину, не забувайте про відповідне взуття та одяг, адже гори не люблять безпечних. А Говерла досить таки примхлива гора, погода на ній змінюється дуже швидко, ясне погоже небо може несподівано затягти хмарами і на туристів впаде злива. Так у 2005 році, коли на вершину піднялися до 17 тис людей на чолі з Ющенком, розпочалася гроза і блискавиця вбила охоронця президента. Можна тільки уявити яка там була паніка. Взагалі масові сходження наносять Говерлі величезної шкоди, екологи вирахували, що гора може безболісно витримати тільки 200 туристів в день. Так що, якщо хочете підкорити вершину, робіть це краще в будні дні, тоді зможете спокійно насолоджуватися чудовими краєвидами, бо в свята тут дуже багатолюдно.
За хорошої погоди вершина Говерли — чудове місце для огляду фантастичних ландшафтів, з якого можна побачити Чорногірський хребет у всій його красі, і Івано-Франківськ, і румунську сторону. На вершині встановлено мармурову плиту, в яку вмонтовано 25 капсул з землею українських регіонів, металевий хрест, флагшток з прапором та тризубець. Взимку Говерла стає грізною, з її схилів можуть сходити лавини, тому екскурсії на вершину забороняють. Але гора манить екстремалі і тепер на її засніжених схилах можна побачити фрірайдерів.

Немає коментарів:

Дописати коментар